open-navfaktor-logo
search
Praznik
Svečano i u Mostaru: Cjelovita i slobodna Bosna i Hercegovina je ustvari jedini mogući put
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen i u Mostaru. Delegacije su položile cvijeće na mezarju Šehitluci, gdje je učenjem Fatihe i minutom šutnje odata pošta borcima palim za slobodu ovog grada i države.
01.03.2022. u 15:05
get url
text

Obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u gradu na Neretvi prisustvovali su i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Džaferović je govoreći o važnosti Dana nezavisnosti BiH rekao je da je 1. mart jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji zemlje. Podsjetio je da je 29. februara i 1. marta 1992. Bosna i Hercegovina bila pod ozbiljnom prijetnjom na integritet i postojanje.

- Građani ove zemlje svojom voljom birali su put samostalnosti, put borbe za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i put slobode. Cjelovita i slobodna Bosna i Hercegovina je ustvari jedini mogući put. Nakon izglasavanja nezavisnosti, uslijedila je brutalna agresija i veličanstvena odbrana Bosne i Hercegovine. Sjećamo se najboljih među nama. Tokom proteklih 30 godina gradili smo državu, ali još uvijek nismo ostvarili cilj, jer današnja Bosna i Hercegovina nije onakva za kakvu su se borili naši hrabri borci. Postoje brojne opstrukcije i blokade, smetnje, retrogradne politike, ali smo se bez obzira i na to, izborili i napravili ogromne iskorake. Sada je BiH mnogo snažnija i stabilnija nego što je bila na dan prijema u Ujedinjene nacije. Nastavit ćemo se boriti, jer je jedinstvena i funkcionalna BiH interes svih građana - rekao je Džaferović.

Denis Zvizdić je posebno istaknuo hiljadugodišnju tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine, također se prisjećajući vremena kada je izglasana nezavisnost.

- Slobodnom voljom smo se opredijelili da živimo u nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Današnji datum će se kad-tad obilježavati na teritoriji cijele zemlje. To je datum ukupnog bosanskohercegovačkog identiteta i zajedništva. Nažalost, danas živimo u vremenu blokada koje traju osam ili devet mjeseci, odnosno u vremenu latentnog udara na Ustav Bosne i Hercegovine. Postoje politike koje nastoje i žele ovu zemlju predstaviti nefunkcionalnom, ali svi ti udari neće uspjeti. Bosna i Hercegovina ima dovoljno unutrašnjih kapaciteta i prijatelja u Međunarodnoj zajednici koji će nam pomoći da obezbijedimo prosperitetan put zemlje. Smatram i da je pravo vrijeme da NATO pošalje svoje vojnike u Bosnu i Hercegovinu i rasporedi ih na ključne tačke, prije svega u Brčko, a onda da se počne i ozbiljno razmišljati o prijemu Bosne i Hercegovine u NATO savez. To je zadatak na kojem moramo raditi. Evropa je uvidjela šta se radi na Balkanu i odakle prijeti najveća opasnost čitavom slobodarskom svijetu. Sada je vrijeme za američko i evropsko jedinstvo u koje će biti uključena i Bosna i Hercegovina - poručio je Zvizdić.

Nakon polaganja cvijeća na Šehitlucima, Mostarci su do kraja ispunili salu Narodnog pozorišta gdje je održana svečana akademija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.