open-navfaktor-logo
search
Los Angeles
Svečana dodjela u noći sa 12. na 13. mart: Objavljeni favoriti za Oscara
U noći sa 12. na 13. mart u Los Angelesu bit će upriličena 95. dodjela Oscara. Nominacije za dodjelu nagrada objavljene su krajem januara, a kao i svake godine, u toku su i oklade. Kvote na kladionicama nerijetko otkriju pobjednika.
03.03.2023. u 07:57
get url
text

Mnoge dodjele nagrada, poput Zlatnih globusa, BAFTE i SAG-a, održavaju se prije Oscara i baš one pokazuju ko bi kući mogao odnijeti zlatni kipić. Ove godine, sudeći po prethodnim dodjelama i kladionicama, drama "Everything Everywhere All at Once" mogla bi osvojiti najviše nagrada, prenosi Entertainment.

Taj je film ujedno i naslov s najviše nominacija za Oscara, čak 11. Na kladionicama upravo taj film najbolje stoji. U kategoriji za najbolji film, osim "Everything Everywhere All at Once", dobru kvotu ima i njemački film "All Quiet on the Western Front". Favorit u toj kategoriji je i crna komedija "The Banshees of Inisherin".

Očekuje se da će nagrada za najbolji originalni scenarij otići u ruke scenaristima filma "Everything Everywhere All at Once", dok bi nagradu za najbolji adaptirani scenariji mogao dobiti film "Women Talking".

U kategoriji najbolje glavne glumice vodi se borba između Cate Blanchett, nominirane za ulogu u filmu "Tar", i Michelle Yeoh, nominirane za ulogu u "Everything Everywhere All at Once". Kladionice su ipak više naklonjene Michelle.

U kategoriji za najboljeg glumca glavni favoriti su Austin Butler za ulogu u biografskom filmu o Elvisu Presleyju i Brendan Fraser za svoje ostvarenje u filmu "The Whale". Obojica su već za te uloge dobila nagrade stoga je utrka među njima vrlo napeta. Kladionice, pak, naginju Fraseru.

U kategoriji najbolje sporedne glumice vodi se bitka između Angele Bassett, koja je nominirana za ulogu u "Black Panther: Wakanda Forever" i Kerry Condon, nominirane za "The Banshees of Inisherin". U toj je kategoriji nominirana i Jamie Lee Curtis za ulogu u "Everything Everywhere All at Once". Prednost prema kladionicama u ovoj kategoriji ima Kerry Condon iako mnogi kritičari spominju Angelu kao pobjednicu.

Što se tiče kategorije za najboljeg reditelja, do sada su nagrade dobili različiti reditelji s popisa nominiranih. No pretpostavlja se da bi Akademija mogla nagraditi rad legendarnog Stevena Spielberga za biografsku dramu "The Fabelmans".

S druge strane, u kategoriji za najboljeg sporednog glumca vrlo je izražen favorit. Riječ je o Ke Huy Quanu, nominiranom za "Everything Everywhere All at Once". Također, među streaming servisima očekuje se da će Netflix odnijeti najviše nagrada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.