open-navfaktor-logo
search
Na tribini u Beogradu
"Sve živo izjasnilo bi se za nezavisnost RS-a": Dodik o većoj integraciji bh. entiteta i Srbije, vijeku ujedinjenja...
Kada bi se izlazilo na referendum, "sve što je živo izjasnilo za nezavisnost Republike Srpske", kazao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.
19.04.2022. u 19:13
get url
text

On je ovoga puta govorio na tribini u Beogradu, i u svom stilu govorio o odnosima RS-a i Srbije, vijeku ujedinjenja, pominjao viškove struje koje su isporučivali Srbiji, a ustvrdio je i da je RS ekonomski porasla. 

VEZANI TEKST - Vlast u RS-u se hvali ekonomskim procvatom, a građani žive na kredit ili na kazanu

Dodik je, kako prenosi agencija Srna, izjavio da nije tačno da je RS teret Srbiji iako se ta teza sve češće plasira u samoj Srbiji te da, kada je riječ o pomoći, taj odnos nije jednosmjeran.

Naveo je da Srbija jeste pomogla RS-u gdje je, prema njegovom dogovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u svakoj općini napravljen vrtić ili škola, ali i istakao da je i RS tu kada je Srbiji potrebno.

– Mi imamo 36 posto veću proizvodnju električne energije nego što nam je potrebno – rekao je Dodik, pa "pojasnio" da, kada se na svjetskim berzama deset puta povećala cijena struje, RS nije išla na berzu da zaradi novac nego je taj višak isporučila Srbiji da nadoknadi neke deficite.

Dodik je ustvrdio da je RS ekonomski znatno porasla.

On je kazao i da je važna što veća integracija RS-a i Srbije, te napomenuo da je ranije predlagao da se ujedine elektroprivrede u dvije-tri funkcije.

– Nije to izgubljena ideja. Trebamo i dalje da to činimo – rekao je Dodik. 

Govoreći o statusu RS-a, on je rekao da bi sad, kad bi se izlazilo na referendum, "sve što je živo izjasnilo za nezavisnost Republike Srpske", a da je, opet, Srbiji u državnom smislu najvažnije pitanje Kosova.

VEZANI TEKST - Ekonomsko ovladavanje Srbije bh. entitetom RS glavni je pravac projekta "srpski svet"

– U nacionalnom smislu, saglasan sam da to treba da bude Republika Srpska, jer tamo živi milion ljudi – Srba. Kosovo je u državno-pravnom smislu najvažnija stvar za Srbiju i tu nema spora. Pitanje Republike Srpske se sigurno gleda kroz prizmu ove priče o samom Kosovu – rekao je Dodik.

Dodao je da su "RS i Kosovo i Metohija srpska nacionalna i državna pitanja", te upitao "zašto se u isto vrijeme ne može razgovarati o oba".

- Mi moramo to početi da tražimo - dodao je.

Dodik je naglasio da RS mora da ima jasnu poziciju i da "ako je srpski narod stradao prošli vijek i bio razjedinjen, u ovom vijeku treba da ima jasnu nacionalnu strategiju i program".

- Neka ovo bude vijek našeg ujedinjenja - kazao je lider SNSD-a.

Inače, tema tribine u Beogradu je bila "Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost". Na ovu temu Dodik je izjavio da je riječ o globalnoj priči i da je "naše da čekamo".

– Mi ovdje ne možemo imati nikakav poseban stav o tome – rekao je Dodik i dodao da su "opcije u kojoj Srbi mogu da se kreću – da ostanu na sadašnjoj poziciji, da se priklone Zapadu ili da se priklone isključivo Rusiji".

Opet je uputio kritike Zapadu pa je rekao da se stvari ubrzavaju i da su stavovi predstavnika SAD i Njemačke najcrnja verzija za RS, a da je "dokaz o njihovim namjerama imenovanje muslimana iz BiH na mjesto savjetnika Bijele kuće za Balkan i na mjesto ovlaštenog iz Bundestaga za BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.