open-navfaktor-logo
search
Poduhvati
Sve za sigurno putovanje gostiju: Turska pokrenula program registracije vakcinisanja za zaposlene u turizmu
Kako bi turizam učinila još sigurnijim i za posjetioce i turističke radnike, Turska je  najavila da pokreće program registracije vakcinisanja za zaposlene u turizmu u koordinaciji s Ministarstvom kulture i turizma, Ministarstvom zdravlja i Turskom agencijom za promociju i razvoj turizma (TGA). 
15.03.2021. u 13:15
get url
text

Program je pokrenut u okviru "Programa certificiranja sigurnog turizma" kako bi poželjeli dobrodošlicu međunarodnim putnicima za predstojeću turističku sezonu i osigurali zdravlje i sigurnosti zaposlenih u turizmu i svojih gostiju koji su i dalje njen najveći prioritet.

Od pokretanja programa certificiranja sigurnog turizma u junu 2020. godine, Turska slijedi stroge upute za zdravlje i sigurnost i poduzima sve potrebne korake kako bi osigurala da i dalje bude sigurna. Nakon otvaranja turističke sezone, Ministarstvo kulture i turizma započelo je rad na uključivanju zaposlenih u turističkom sektoru u program vakcinacije kako bi osiguralo da turističke usluge u zemlji ostanu otvorene tokom cijele godine.

Program vakcinisanja pažljivo će se provoditi u koordinaciji s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom rada. U okviru programa, vakcinisat će se prije svega zaposlenici smještajnih kapaciteta, restorana, turističkih agencija i turistički vodići, koji su registrovani u okviru "Programa certificiranja sigurnog turizma".

- U zajedničkoj saradnji Ministarstvo kulture i turizma i Ministarstvo zdravlja nedavno su pokrenuli platformu na kojoj turistički objekti mogu prijaviti svoje uposlenike za vakcinaciju. Platforma pokriva sve ključne predstavnike turističke industrije u okviru "Programa certificiranja sigurnog turizma", uključujući smještajne kapacitete, ugostiteljske objekte, turistička i transfer vozila i turističke vodiće. Službeni predstavnici turističkih objekata moći će da prijave svoje trenutne uposlenike. Kao dio kontinuiranih napora u borbi protiv COVID-19 i daljnjem jačanju pozicije kao jedne od najsigurnijih svjetskih destinacija, Turska nastavlja ulagati u "Program certificiranja sigurnog turizma", koji je jedan od prvih i najuspješnijih primjera na svijetu u ovoj oblasti. Država je proširila opseg prakse i učinila ga je obaveznim za smještajne kapacitete sa 30 ili više soba. Do sada je certificirano više od 8.000 objekata.

Kako zemlja očekuje brz oporavak u vidu turističkih posjeta, turistička radna snaga ima prioritet i prva će biti vakcinisana. Turska poduzima sve aktivnosti kako bi osigurala da i dalje bude zdrava i sigurna turistička destinacija u 2021. godini i da će biti jedan od najboljih izbora kao opcija sigurnog putovanja za putnike na međunarodnom nivou - saopštili su iz Ureda za kulturu i turizam turske ambasade u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.