Sve je više zemalja u Evropi i svijetu koje obaraju rekorde u broju zaraženih u jednom danu. Na vrhu ljestvice su i dalje Sjedinjene Američke Države s gotovo 60.000 novozaraženih u posljednja 24 sata. Ali s obzirom na veličinu i broj stanovnika, još je mnogo gore u Francuskoj gdje je brojka prvi put premašila 50.000 novih slučajeva, javljaju agencije.

U svijetu se novim koronavirusom do sada zarazilo 42,9 miliona ljudi, a umrlo ih je 1.151.929.

Cjepivo tek sljedeće godine

Vijest da je cjepivo koje razvijaju Univerzitet Oxford i farmaceutska kompanija AstraZeneca izazvalo snažan imunosni odgovor i u starijoj i mlađoj populaciji daje nadu u trenutku dok se na sjevernoj hemisferi jesen polako približava zimi. No britanski ministar zdravstva Matt Hancock upozorava da cjepivo još nije do kraja razvijeno te neće biti masovno dostupno sve do sljedeće godine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je nedavno saopćila da očekuje rast broja umrlih od Covida-19 u Europi tokom oktobra i novembra te da će ti mjeseci, što se tiče epidemije, biti "vrlo teški".

Broj zaraženih u Europi trenutno je u velikom porastu, a predvodi Francuska koja je u nedjelju imala rekordnih 52.010 novih slučajeva Covida-19.

Na europskom kontinentu od te je bolesti do sada umrlo više od 250.000 ljudi.

WHO je u nedjelju objavio da je dan ranije oboren novi rekord kad je riječ o broju zaraženih koronavirusom u svijetu, treći dan zaredom.

Po svjetskim statistikama WHO-a, u subotu je potvrđeno 465.319 zaraženih, u petak 449.720, a u četvrtak 437.247.

Vlade očajnički žele izbjeći zatvaranje. Ta je mjera početkom godine zauzdala bolest, ali i nanijela veliku štetu ekonomiji.

Rast broja novozaraženih, kojem se ne vidi kraj, primorao je mnoge zemlje da ponovo posegnu za najoštrijim epidemiološkim mjerama.

- Pred nama su vrlo, vrlo teški mjeseci - izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

U Njemačkoj je u ponedjeljak evidentirano 8.658 novozaraženih, ali je u subotu postignut rekord s 14.714 novozaraženih u 24 sata.

Iako se ta zemlja u odnosu na ostatak Europe još uvijek dobro nosi s pandemijom, i ona bilježi nagli porast oboljelih te je indeks poslovne klime danas pao, održavajući zabrinutost zbog pošasti koja ne jenjava.

Neki političari, poput Karla Lauterbacha (SPD), zalažu se za "veoma kratak, vremenski ograničen djelomični lockdown" jer je sad posljednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi postao još veći.

Španija je još jučer proglasila vanredno stanje kako bi se omogućila noćna zabrana kretanja i vlada najavljuje kako bi vanredno stanje moglo potrajati do maja. Noćno kretanje je zabranjeno i u 54 departmana Francuske čime je obuhvaćeno oko dvije trećine stanovništva, oko 46 miliona ljudi.

Italija opet uvodi stroge mjere

Ukupan broj slučajeva zaraze u Španiji iznosi više od milion i zemlja se upravo suočava s naizgled nekontroliranim porastom broja novozaraženih.

Italija, zemlja koja je u martu bila najteže pogođena koronakrizom, sada također uvodi ponovno stroge mjere.

Italijanske vlasti u nedjelju su donijele odredbu po kojoj se do 18 sati moraju zatvoriti svi kafići i restorani, a potpuno se zatvaraju teretane, kina i javni bazeni, u nastojanju da se pokuša suzbiti ponovno ubrzano širenje koronavirusa u zemlji u kojoj svakodnevna stopa zaraze ponovno doseže nove neslavne rekorde.

U subotu su vlasti izvijestile o nova rekordna 19.644 slučaja zaraze u jednom danu, kao i o 151 smrtnom slučaju.

Zbog novih mjera izbili su i neredi na ulicama, a vlada je posebno na udaru oštrih kritika vlasnika restorana, što najbolje ilustrira pod kakvim je pritiscima vlada premijera Giuseppea Contea.

Novi koronavirus SARS-CoV-2 zasjenio je i predsjedničku kampanju u SAD-u, zemlji u kojoj je od Covida-19 umrlo 225.000 ljudi.

Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden optužuje aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa da je debelo zakazao u borbi protiv pandemije.

Trump tvrdi da je napredovao u borbi protiv, kako običava reći, "kineskog virusa", a njegov potpredsjednik Mike Pence nastavlja kampanju unatoč tome što su mu bliski suradnici pozitivni na virus.

- Ni jedna država u svijetu nije se oporavila kao što smo se mi oporavili - rekao je u nedjelju Trump oduševljenim pristašama u New Hampshireu, od kojih mnogi nisu nosili zaštitnu masku.