open-navfaktor-logo
search
Najtraženiji građevinci
Sve više stranih radnika zapošljava se u BiH, a naši radnici odlaze u inostranstvo
Zbog nedostatka domaće radne snage u cijeloj Bosni i Hercegovini raste broj zaposlenih stranaca. Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju da je u prvih šest mjeseci 2022. ukupno za područje cijele države BiH izdano 1.270 radnih dozvola, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 274 radne dozvole.
26.12.2022. u 21:29
get url
text

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, tokom septembra 2022. godine stranim državljanima odobrene su 182 radne dozvole, a tokom augusta 208 radnih dozvola. U septembru ove godine stranim državljanima odobreno je 212 radnih dozvola, u julu 178 radnih dozvola, u maju 103 radne dozvole, a u aprilu 181.

Najviše radnih dozvola izdato je za sektore građevinarstva, trgovine i poslovanja nekretninama, i to za državljane Srbije (253), Turske (242), Kine (85), Kuvajta (60), Bangladeša (48), Ujedinjenih Arapskih Emirata (42), Sirije (36), Albanije (35), Hrvatske (32) i Saudijske Arabije (30).

Prema rezultatima istraživanja tržišta rada 2022/2023, koje jednom godišnje provode Federalni zavod i entitetske službe za zapošljavanje, broj stranaca u 2023. godini mogao bi još rasti. Od ukupno 1.380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2 posto iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5.630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja.

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u idućoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji i u uslužnim djelatnostima po 31 posto, zatim u trgovini (27 posto) i građevinarstvu (11 posto). Riječ je upravo o onim sektorima gdje već nedostaje domaće radne snage.

Najtraženija zanimanja, prema rezultatima anketiranja, bit će prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač, telefonist – operater u pozivnom centru, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i mašinski tehničar.

Radna dozvola strancima omogućava pravo na rad u BiH na isti način kao i državljani BiH, s jednakim pravima i obavezama. Zavod za zapošljavanje izdaje radnu dozvolu na temelju Zakona o zapošljavanju stranaca. Trajanje radne dozvole je najviše godinu dana te se mora obnoviti prije isteka roka, godinu dana od datuma izdavanja. Iz Udruženja poslodavaca FBiH navode kako je za dobivanje ove dozvole potrebno oko šest mjeseci.

Republika Srpska se poslednjih godina suočava sa sve većim nedostatkom radne snage, a posebno kvalifikovane radne snage, što je djelimično posljedica trenda iseljavanja stanovništva i migracija ka zemljama EU-a, loše demografske slike koja se odražava kroz negativan priraštaj, te kroz neadekvatan obrazovni sistem, potvrdili su nam u Privrednoj komori RS-a.

- Sve je više privrednih subjekata pronalazi načine da angažuje radnu snagu iz Turske, Filipina, Bangladeša i slično što je dovelo do povećanog broja radnika koji dolaze iz drugih zemalja. Ipak, i dalje je ovo pitanje potrebno sistemski riješiti kroz značajno povećanje kvote radnih dozvola za strance i osobe bez državljanstva uz prethodno jasno utvrđivanje realnih potreba privrede Republike Srpske za radnom snagom – rekao je Marko Savić, rukovodilac Službe za pravne poslove Privredne komore RS-a.

U RS-u najviše je stranih radnika u oblasti građevinarstva, ali postoji potreba za angažovanjem stranih radnika u svim privrednim granama.

- Trenutno, radna snaga iz drugih zemalja se uglavnom angažuje na poslovima iz oblasti građevinarstva i trgovine, ali i u poljoprivredi kada su u pitanju sezonski radnici. Sve više je zanimanja u Republici Srpskoj koja se kvalifikuju kao deficitarna i radi se uglavnom o zanimanjima III i IV stepena stručne spreme kao što su: prodavač – trgovac, pekar, rukovalac građevinskim mašinama, konobar, zidar, obućar, zavarivač, bravar, kuhar, vozač... Cilj Republike Srpske bi svakako trebalo da bude, pored privlačenja radnika sa završenim nižim stepenom stručne spreme, privlačenje stručnjaka iz inostranstva viših kvalifikacija i naprednijih vještina, ali i razvijanje sistema identifikovanja, vrednovanja, privlačenja i zadržavanja domaćih talentovanih i perspektivnih radnika kroz mjere osiguranja stambenog pitanja, profesionalnog razvoja i pružanje dodatnih edukacija – ističe Savić.

Zbog sve veće potrebe poslodavaca za uvozom radne snage Vijeće ministara BiH je prije nekoliko mjeseci donijelo odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, kojom se u značajnoj mjeri povećava broj radnih dozvola koje se u Bosni i Hercegovini mogu izdati strancima.

Prema podacima Udruženja  poslodavaca FBiH, u ovome trenutku na tržištu radne snage u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, posebno u proizvodnim djelatnostima. Dok poslodavci žele zaposliti strane radnike, stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini dostiže 30 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.