Uglavnom se radi o oboljelima od virusa influence (gripe), dok je manji dio tokom testiranja bio pozitivan na COVID-19.

Da se radi o većem broju oboljelih osoba svjedoči podatak o koloni osoba koji čekaju u nedjeljno jutro otvaranje apoteka u Tomislavgradu.

- Za većinu tih pacijenata, ljekari unutar ove zdravstvene ustanove propisuju simptomatsku terapiju (lijekovi za snižavanje temperature i higijensko-dijetetski režim, uzimanje tekućine s mnogo vitamina C, upotreba meda te primjena nekih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade gripe) izuzev onih kod kojih je, usljed pogoršanja bolesti, došlo do komplikacije s bakterijskim uzročnikom koji zahtijeva antibiotsko liječenje - navode iz iz Doma zdravlja.

Dodaju da ova akutna zarazna bolest sa sobom donosi povišenu temperaturu, drhtavicu, iscrpljenost, gubitak apetita, bolove u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolju i kašalj, a u težim slučajevima upale pluća.

Zbog dolaska velikog broja građana iz zemalja Evropske unije za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika u Tomislavgrad, iz Doma zdravlja je također poručeno da Covid-ambulanta ponovo radi punim kapacitetom i svakodnevno se u njoj opservira najmanje 40-ak pacijenata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10, trenutno je na ovom području pozitivno 244 slučaja na COVID -19 potvrđenih PCR testiranjem ili su bili pozitivni na antigenskom testu.

Direktorica Zavoda Dijana Mamić ističe pak da postoji nemali broj osoba koje se nisu tetsirale, ali su zaražene koronavirusom.

- Povećanim brojem pozitivnih na testiranju, povećan je broj hospitaliziranih u covid odjel Kantonalne bolnice u Livnu gdje se nalazi 23 pacijenta sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je šest pacijenata s težom kliničkom slikom upućeno u Covid-bolnicu u Mostar - rekla je Mamić.