Oznaka "upotrijebiti do" odnosi se na datum do kojeg se lako kvarljiva hrana može sigurno kuhati i konzumirati. S druge strane, natpis "najbolje upotrijebiti do" odnosi se na period kada je proizvod najbolje kvalitete, okusa i teksture.

U Velikoj Britaniji trgovački lanci Tesco i Marks & Spencer također su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode. Dobrotvorna organizacija Waste & Resources Action Programme navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4,5 miliona tona jestive hrane.

Catherine David, jedna od voditeljica organizacije, navodi:

- Rasipanje hrane potiče klimatske promjene, ali i utječe na sve veći rast cijena osnovnih živežnih namirnica. Rok trajanja za svježe namirnice poput voća i povrća je nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još uvijek dobra za jelo - kazala je Catherine David, koja rukovodi organizacijom Waste & Spencer Avtion Programme.

U januaru ove godine britanski trgovački lanac Morrisons je najavio kako će ukloniti rokove trajanja s 90 posto mlijeka vlastite robne marke i tako potaknuti kupce da koriste "test njuha" prije nego što proizvod bace u otpad.