open-navfaktor-logo
search
Edirne
Sve veći haos: Grci bacaju suzavac na migrante, granicu prešlo više od 100.000 ljudi
Do 19.40 sati 100.577 migranata prešlo je granicu Turske prema Evropskoj uniji u Edirneu, objavio je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu na Twitteru. Izbjeglice su krenule nakon odluke Turske da otvori svoje granice.
01.03.2020. u 20:36
get url
text
Problemi na granici Turske i Grčke

Istovremeno, nekoliko hiljada neprijavljenih migranata koji namjeravaju preći u Evropu, prisutno je u pograničnom području u Edirneu, u Turskoj.

Sve su i češći sukobi migranata koji namjeravaju preći granicu i pripadnika grčkih snaga koje im to ne dozvoljavaju.

- Broj bi mogao rasti u narednim danima - kaže direktor Ureda za komunikacije Turske Fahrettin Altun, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodao je kako se Turska priprema za val migracija, pozivajući EU i druge zemlje da podijele ovaj teret.

{$galerijaFotografija}

- Turska je prepuštena sama sebi u ovoj borbi - rekao je Altun.

Dodao kako od izbjeglica nije zatraženo da odu.

- Ni od koga od naše sirijske braće i sestara nije zatraženo da odu. Ako odaberu da ostanu, mogu. Ako odaberu da odu, mogu - rekao je Altun.

Dodao je kako neće zaustavljati izbjeglice da napuste Tursku.

Podsjetio je kako su pojedini migranti odlučili napustiti Tursku, nakon nedavnih promjena.

- Turska ne može više promati dodatne izbjeglice iz Idliba, u Siriji, ali se pripremamo za svaki priliv neregularnih migracija - rekao je Altun.

Podsjetio je kako Turska pruža dom za 3,7 miliona sirijskih izbjeglica i da su ponosni što su potrošili dio nacionalnih resursa kako bi pomogli braći i sestrama.

Poručio je kako je Turska otvorna za ozbiljnu saradnju i uradit će što se traži od nje, ali i drugi moraju ispunjavati svoj dio.

Smatra i kako je licemjerno da druge zemlje kritiziraju izbjegličku politiku Turske, zemlje koja ima više od 3,7 miliona izbjeglica.

Kretanje migranata, koje je intenzivnije počelo kasno u četvrtak, sve postaje vidljivije u Edirneu. Mnogi od njih krenuli su iz nekoliko gradova u Anadoliji, ali i Istanbula i okupili se ispred graničnog prelaza Pazarkule, nedaleko od kopnene granice s Grčkom.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan jučer je izjavio da je ta zemlja i ranije upozoravala da neće moći podnijeti teret novog migrantskog vala i da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza i migrantski val iz Sirije.

- Šta smo rekli prije nekoliko mjeseci? Rekli smo da ćemo morati otvoriti granicu ako se kriza nastavi. Uznemirili su se i nisu nam vjerovali - kazao je Erdogan i poručio da Evropska unija mora održati obećanja koja je dala Turskoj u vezi sa migrantskom krizom.

Granica Grčka Turska
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.