open-navfaktor-logo
search
Granična policija
Sve veći broj migranata pokušava ilegalno ući iz Srbije u BiH, naročito na području Zvornika
U periodu od 1. januara ove godine pa sve do 18. maja, pripadnici Granične policije BiH spriječili su 2.464 osobe od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice, potvđeno je za Faktor iz ovog državnog organa.
21.05.2020. u 07:51
get url
text

Najveći broj osoba zatečenih u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska evidentiran je na području terenskih ureda Zapad, Istok i Sjeveroistok. U posljednjih desetak dana, i to nakon što je Srbija ukinula vanredno stanje, iz pravca ove države pripadnici Granične policije BiH osujetili su 271 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Zvaničnici Srbije su prije nekoliko dana objavili da je od 6. maja više od hiljadu migranata napustilo ovu zemlju.

Nakon značajno povećanog broja osoba otkrivenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u odnosu na prethodnu godinu u februaru 2020. od 137,40 posto, od polovine marta 2020. godine taj broj je značajno opao. Naročito nakon proglašenja pandemije koronavirusa, tako da je u martu 2020. evidentirano smanjenje broja osoba otkrivenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice za 47,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Značajan pad broja osoba zatečenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska, evidentiran od polovine marta 2020. godine, rezultat je poduzimanja mjera u susjednim državama zbog pandemije koronavirusa kao što su zatvaranje graničnih prijelaza, angažovanje vojske u zaštiti granice, zabrana kretanja migranata, onemogućavanje kretanja migranata izvan azilantskih centara, uvođenje policijskog sata, kao i mjera poduzetih u BiH iz istog razloga. Ponovno intenziviranje nezakonitih migracija sigurno se može očekivati nakon okončanja situacije u vezi s koronavirusom u BiH i susjednim državama. Dakle, ublažavanjem restriktivnih mjera očekuje se i veći broj ilegalnih migracija. Već sada na području Zvornika sve je veći broj migranata koji pokušava ilegalno preći državnu granicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.