navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Novogodišnji sto

Sve što trebate znati: Sommelijerka otkrila kako "složiti" dobru sirnu platu

Pladanj pomno odabranih vrsta sira "podići" će svaki novogodišnji sto, kaže Lisa Schmuck, sommelierka za sir kompanije Bergader.

Objavljeno: 08.12.2021. u 14:24
get url
text

U nastavku Lisa savjetuje kako sirnu platu pravilno složiti.

- Ako se poslužuje uz desert, dovoljne su tri različite vrste sira na plati. Ako će biti glavni obrok i puno će se pojesti, preporučujem sedam do devet vrsta. Plavi sir nikada ne smije nedostajati. Zatim još i dvije do tri vrste mekog sira kao i tvrdi i polutvrdi sir – kaže Schmuck.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Found Hope Store (@foundhope.store)

 

Lisa preporučuje sireve koji nemaju tako intenzivan okus kao sir s maslacem, mladi planinski ili prirodni meki sir.

Na pitanje, koliko vrsta sira i koliko grama po osobi servirati, Schmuck odgovara da se mora razlikovati koja je prilika.

- Ako je plata sa sirom namijenjena kao glavno jelo, posluži sedam do devet različitih vrsta. Tada za desert ostaju samo jedna do tri varijante. Za doručak se mogu poslužiti i blage varijante poput krem-sira i fete. Sve je moguće u sklopu švedskog stola. Za fingerfood najbolji su polutvrdi i tvrdi sirevi. Mjere neka budu otprilike:

- samo pladanj sa sirom - 200-250 grama po osobi,

- tanjir sa sirom i kobasicama - 130-150 grama po osobi,

- dio švedskog stola - oko 100 grama po osobi

- ponoćni pladanj - 70-90 grama po osobi

- desert - oko 50 grama po osobi – navodi Bergader.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Interior | Nordic living (@mmarj00)

Kaže da se prilikom posluživanja pladnja sa sirom, drži sljedećeg pravila - lijevo su blaže vrste, u sredini meki sir, naprijed krem, desno jače vrste, s plavim sirom izvana.

- Važno je da sir na vrijeme izvadite iz frižidera, deset do 30 minuta prije posluživanja, da se zagrije na sobnoj temperaturi. Naime, puni okus sira razvija se samo na pravoj temperaturi – dodaje Schmuck.

Kako složiti pladanj za sir?

- Ne postoji idealni pladanj za sir, uvijek ovisi o prilici. Uvečer se svakako može pojesti malo više te krepkiji sir, na švedskom stolu mogu se poslužiti razni okusi, a za doručak bi dekoracija svježim voćem mogla biti malo raskošnija. Imam i savjet: uvijek kombinirajte ukrase prema godišnjem dobu. Svježe voće je dobar izbor ljeti, ali sušeno voće ili orašasti plodovi također su dobar izbor zimi i u jesen – kaže Schmuck.

S obzirom da stižu božićni blagdani, na pitanje – kako složiti pladanj sa sirom za tu priliku, Lisa odgovara:

- Preporučila bi klasični plavi sir u maloj pečenoj jabuci. Odrežite jezgru malih crvenih jabuka i stavite u posudu premazanu maslacem. Pomiješajte nasjeckane orahe, grožđice, prstohvat cimeta, malo šećera i 1 kašiku omekšanog maslaca, pa stavite u otvor. Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 30 minuta (ventilator). Prije posluživanja stavite na to pikantni komad "Bavaria blu" sira – objasnila je.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fol Epi (@fol_epi)

Što se može još poslužiti sa sirom?

- Volim voćni chutney, jer je izvrstan kontrast posebno mekom siru. Brzi recept za chutney: 2 kašike džema od malina bez sjemenki pomiješajte sa pola kašičice finog dižon senfa i pola kašičice balzamične kreme. To je to – kaže Schmuck.