open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Sve spremno za najveći sajam halal industrije u jugoistočnoj Evropi
Sarajevo Halal Fair 2019. biće održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra, a organizatori očekuju više od 100 izlagača iz BiH, zemalja regiona i cijelog svijeta, te više od 10.000 posjetilaca
17.09.2019. u 10:45
get url
text

Delegacija u kojoj je 20 privrednika iz Kraljevine Saudijske Arabije, predvođena poslovnim forumom Islamske razvojne banke (IsDB) THIQAH najavila je dolazak na Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019, prenosi Anadolu Agency (AA).

Islamska razvojna banka, jedna od najvećih multilateralnih finansijskih institucija na svijetu, a osnovala je poslovni forum THIQAH s ciljem uspostavljanja jedinstvene i inovativne platforme koja će omogućiti privrednicima međusobno uvezivanje i stvaranje novih poslovnih mogućnosti.

THIQAH i Bosna Bank International od ranije imaju potpisan sporazum o saradnji koji uključuje zajedničku organizaciju Sarajevo Business Forum i Sarajevo Halal Faira. Privrednici iz Saudijske Arabije zainteresirani su za uspostavljanje saradnje u oblasti halal turizma i halal hrane, a posredstvom BBI VIP Business Cluba koji djeluje u okviru BBI tokom sajma bit će organizirani poslovni B2B sastanci s ciljem povezivanja bh. regionalnih i inostranih privrednika.

Halal tržište jedno je od najdinamičnijih svjetskih tržišta koje iz godine u godinu bilježi značajne trendove rasta i pruža velike potencijale za razvoj. SHF otvara mogućnosti za poslovne susrete sa proizvođačima, distributerima, investitorima, održavanje B2B sastanaka, te predstavlja odličnu priliku proizvođačima da predstave svoje proizvode i usluge halal distributerima iz cijelog svijeta.

SHF 2019. predstavlja jedinstvenu priliku kompanijama iz BiH, ali i regiona da se predstave i plasiraju robe i usluge na svjetskom halal tržištu koje iz godine u godinu bilježi ubrzan rast. Ovo je zaključeno na okruglom stolu “Perspektive, šanse i potencijali halal-industrije u Bosni i Hercegovini“, koji je u organizaciji BBI VIP Business Cluba i SHF-a održan u Sarajevu. U sklopu okruglog stola održana je prezentacija drugog po redu SHF-a.

-Perspektive u halal industriji su ogromne. BiH je pozicionirana blizu EU tržišta na kojem se procjenjuje da je oko 50 miliona muslimana. Kada bismo uspjeli da proizvodnju halal hrane stacioniramo u BiH to bi bio veliki poticaj razvoju naše ekonomije. Što se turizma tiče, muslimani u svijetu čine 25 posto ukupnog stanovništva i tu BiH ima ogroman potencijal. Samo ta dva segmenta - turizam i proizvodnja halal hrane mogu biti dovoljni za čitavu bh. ekonomiju - kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Podršku SHF-u 2019. dao je i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka koji je kazao da je Grad Sarajevo zainteresiran za saradnju kada je u pitanju promocija halal industrije, posebno halal turizma.

-Turizam je grana koja je posljednjih godina u usponu i upravo promocija i razvijanje halal turizma može biti šansa za Grad Sarajevo - rekao je Skaka.

Amel Kovačević, ministar finansija Kantona Sarajevo najavio je učesnicima da će Ministarstvo finansija KS novčano podržati održavanje SHF 2019. Vedad Halilović, predsjednik Udruženja halal industrije BiH i direktor izvoza AS Holding istakao je da ta kompanija u ponudi ima više od 1.000 halal certifciranih proizvoda.

-Izvozimo u više od 30 država svijeta i jako nam je značajan halal certifikat jer sve veći broj konzumenata traži halal certificirane proizvode i to ne samo muslimani, nego i drugi koji znaju da halal certifikat znači kvalitet, nešto što je zdravo i čisto - istakao je Halilović.

Tamara Gojšina iz prehrambene industrije Swisslion Trebinje kazala je da trenutno u ovoj kompaniji imaju dvije linije koje su halal certificirane, a u toku su pripreme za certificiranje još dvije linije.

-Islamsko tržište je zaista veliko i osjeti se uticaj halal certifikata i u izvozu i u proizvodnji - pojasnila je Gojšina.

Gost SHF-a 2019. godine biće i Halim Kalla, potpredsjednik Privredne i industrijske komore Indonezije i generalni direktor “Kalla Group“. Malezija će i na drugom Međunarodnom sajmu halal industrije u Sarajevu imati brojnu delegaciju. Tokom trajanja SHF 2019. u Sarajevu će boraviti brojni predstavnici Vlade, poslovne i akademske zajednice iz Malezije, koja važi za jednog od svjetskih lidera kada je u pitanju halal industrija.

Ministar unutrašnje trgovine i potrošnje YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail predvodiće delegaciju kompanija koje će predstaviti svoje proizvode i usluge, te tražiti partnere u BiH i zemljama regiona. Prisustvo su najavili i predstavnici Ministarstva turizma i kulture Malezije, predvođeni direktorom Odsjeka za halal turizam i Islamskog Centra YBhg Dato Sri Abdul Khani Daudom.

Dolazak na drugih SHF najavila je i velika delegacija Privredne komore Istanbula (ITO). Učešće na SHF-u 2019. do sada su potvrdili i najavili učesnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Turske, Malezije, Indonezije, Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Francuske, Litvanije i mnogi drugi.

SHF je međunarodni sajam halal industrije koji povezuje predstavnike iz svih dijelova lanca halal industrije, uključujući privatne kompanije, javne korporacije, akreditacijske organe, vladine zvaničnike i druge predstavnike halal tržišta.

Potražnja za halal proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019. prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal certifikatom. Organizatori očekuju više od 100 izlagača iz BiH, zemalja regiona i cijelog svijeta, te više od 10.000 posjetilaca.

SHF 2019. biće održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine, a organizatori su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj komori FBiH, a pod pokroviteljstvom Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.