open-navfaktor-logo
search
Sve je manje pjevačica
"Sve se svelo na novac i na prljavu igru, na estradi vladaju nemoral i mafija"
Ismeta Dervoz, Jasna Gospić i Jadranka Stojaković neki su od istaknutih ženskih vokala zabavne muzike koji su obilježili proteklih nekoliko decenija bh. muzičke scene.
24.02.2021. u 16:09
get url
text

U kategoriji narodne muzike tu su neprikosnovene Hanka Paldum, Beba Selimović, Šemsa Suljaković... Neke od ovih diva i dalje su aktivne i pjevaju muziku vrijednu pažnje, a njihovi bezvremenski hitovi i danas se jednako slušaju i vole kao i prije trideset i više godina.

Naša estradna scena u prošlosti se mogla pohvaliti kvalitetnim pjevačima i pjevačicama, koji vjernu publiku imaju i van granica naše zemlje. Među srednjom generacijom pjevačica pop i rock muzike su Irina Kapetanović Perduv, Maja Milinković, Dalal Midhat, Marija Šestić..., a kada je u pitanju narodna, posljednjih godina karijeru vrijednu pažnje i u regionalnim okvirima uspješno gradi Slađana Mandić.

No, čini se da se tu polako gasi iskra na bh. muzičkom nebu, bar kada su ženski izvođači u pitanju. Pjevačica mlađe generacije skoro da i nemamo, izuzev Džejle Ramović i Ilme Karahmet koje su regionalnu prepoznatljivost stekle nakon učešća u muzičkim takmičenjima, a objavile su nekoliko pjesama. Ipak, da bi stekle renome gore spomenutih zvijezda neophodni su im vlastiti hitovi, još puno rada, iskustva i uloženog novca.


Ne zaboravimo Ammaru Mistrić iza koje je nekoliko odlično prihvaćenih autorskih pjesama, a koja kaže da se ovim poslom bavi onaj ko istinski živi muziku svaki dan.

- Autorski rad iziskuje zaista mnogo vremena, truda, ljubavi i posvećenosti. Ja sam neko ko je odlučio svoj put graditi temeljito, bez obzira na to koliko je vremena potrebno. Uživam na tom putu jer kada se osvrnem iza pjesama i spotova, sa svakim novim projektom uočim da rastem i muzički i mentalno. Mislim da mi je to najveće sopstveno priznanje uvijek i iznova. Neizostavna je publika koja to potvrđuje - kaže Ammara Mistrić.

Mišljenja je da nije jednostavno biti žena na muzičkoj sceni, no, kako dodaje, to isto tako nosi i svoje benefite. 

- Prilika da sa širim auditorijem podijeliš svoj rad je neopisiva. Ako uzmemo u obzir da iza sebe imam četiri ili pet ljudi u bendu kada su live nastupi, a perfekcionista sam po prirodi, mislim da je sve moguće. Mi imamo sjajne klupske pjevačice, često spomenem kako je bitno da se na sceni nađu ženska imena koja snimaju svoje pjesme, zato što je i to mnogo bitno za BiH. Ima potencijala, samo taj isti potencijal treba preusmjeriti na volju. S druge strane, imamo toliko talentovanih mladih vokala i predavača u školama koje su predodređene za muzički odgoj u Sarajevu, recimo. Iskreno se nadam da će i mlađi naraštaji obogatiti našu scenu svojom muzikom - govori kantautorica koja je do sada snimila pjesme "Spoji riječi", "Puštam te", "Između nas", "Nikada", "U srce".


Naša kraljica sevdaha Hanka Paldum smatra da je glavni razlog nepostojanja mladih ženskih izvođača na domaćoj sceni taj što nemamo diskografskih kuća, kao ni adekvatnih sadržaja za promoviranje domaćih pjevača i pjevačica. 

- Talenta imamo, ali ne i programa koji bi promovirali i odškolovali našu mladost. Treba im podrške i motiva da naprave veliki iskorak na muzičkoj sceni. Nažalost, u našem društvu je takva situacija da pjevačice nastaju preko noći, ali još brže nestaju. Nema pravila da bi neko postao poznato ime ili muzička zvijezda. Kada sam ja počinjala karijeru, stručnjaci su talente odmah uzimali pod svoje. Danas se, opet, sve svelo na novac i na prljavu igru, a na estradi vladaju nemoral i mafija – govori Hanka Paldum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.