open-navfaktor-logo
search
SIPA istražuje
Sve "prijetnje i atentati" na Gordanu Tadić: I dalje pojačane policijske snage čuvaju glavnu tužiteljicu
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKTP) BiH Mirsad Vilić potvrdio je za Faktor da još od nadležnih policijskih agencija nisu dobili nikakve informacije u vezi s prijetnjama upućene 31. maja uvečer glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić.
12.06.2020. u 19:44
get url
text

- I dalje je dodatno podignut nivo sigurnosti štićene osobe i njene porodice. Poduzeli smo odmah mjere kada smo dobili obavještenje od Ministarstva sigurnosti BiH i one ostaju na snazi do daljnjeg - navodi Vilić.

Direkcija je u stalnom kontaktu s Ministarstvom sigurnosti, Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) i policijskim agencijama koje su uključene u rad u ovom slučaju.

Luka Miladinović, portparol SIPA-e, kazao nam je da ova policijska agencija postupa po naredbi Tužilaštva BiH.

- Jedan izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama je već dostavljen Tužilaštvu BiH. SIPA nastavlja preduzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti - kaže on.

Nezvanično, Faktor iz izvora Tužilaštva BiH saznaje da se radi o prijetnjama zasnovanim na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, te da su one "kružile društvenim mrežama".

Podsjećamo, bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić 1. juna medijima je saopćio da je Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dobila 31. maja uvečer ozbiljne prijetnje po život, te da je odmah o tome obavijestio Mirsada Vilića, direktora DKPT-a, zatraživši dodatnu zaštitu za nju i njenu porodicu.

VEZANI TEKST- Da li je ovo prijetnja Gordani Tadić koja je policiju podigla na noge?

Vilić je potom proslijedio informacije SIPA-i koja sada postupa po naredbi Tužilaštva BiH.

Niko iz policijskih i obavještajnih struktura, Ministarstva sigurnosti, niti iz samog Tužilaštva BiH javnosti nije dao objašnjenje na koji tačno način je ugrožena sigurnost glavne državne tužiteljice, šta je sadržaj tih prijetnji, da li već postoje osumnjičene osobe i tome slično. Imajući u vidu sve navedeno, mediji su počeli spekulirati (ili imaju saznanja od nadležnih institucija?) da su prijetnje sa društvenih mreža zapravo jedna fotomontaža.

U javnost je procurila i sporna fotografija koja je podigla na noge policijske strukture u BiH, a prikazuje montažu dotične tužiteljice s ustaškom kapom na glavi.

Ovo nije prvi put da su po naredbama Tužilaštva BiH angažirane OSA i SIPA kako bi se istražile prijetnje glavnoj tužiteljici Tadić. Rezultati svih istraga provedenih do sada su pokazali da se radilo o njenoj paranoji.  

Tako je početkom 2018. godine, u vrijeme kada je bila vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice, prijavila SIPA-i da se na nju sprema atentat.

Navela je da su na automobilu njenog supruga "škripale kočnice". Istragom je utvrđeno da suprug godinama nije promijenio pakne na vozilu. Tada je bila hitno angažirana protivteroristička jedinica SIPA-e, istraživali su teren, osiguravali njenu kuću zbog "nepoznatih ubica".

Istraga je potom provođena i zbog tvrdnje Ružice Jukić, bivše članice VSTV-a, da nepoznate osobe prisluškuju nju i Gordanu Tadić. Iako je lično vodila istragu o navodno ugroženoj vlastitoj sigurnosti – predmet je propao jer nikakvog praćenja i prisluškivanja nije bilo.

Potom je Gordana Tadić prijavila da je nepoznati vozač u Olovu napao kolonu vozila u kojoj se nalazila i ona. I od toga, naravno, nije bilo ništa.

Sigurnost glavne državne tužiteljice ugrozili su svojevremeno i telefonski pozivi iz Zimbabvea i Moldavije.

Dok je bila u Rumuniji, imala je pozive s nepoznatih brojeva zbog čega je sve prijavila policiji. Naređena je tada bila provjera brojeva na koje se tužiteljica Tadić nije javila "jer ne poznaje nikoga u tim državama". U to vrijeme telekom operateri upozoravali su svoje korisnike da se ne javljaju na nepoznate brojeve iz afričkih zemalja.

- Našim korisnicima savjetujemo da se ne javljaju na sumnjive brojeve, niti da uzvraćaju pozive. Savjetuje se da građani sumnjivi broj prijave na 1444, kako bi bio blokiran - glasilo je saopćenje jednog od telekom operatera iz BiH.

Ono čemu su bile izložene hiljade građana, Tadić je shvatila kao sumnjive pozive, čime je bila navodno ugrožena njena sigurnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.