open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Sve o frižiderima za čuvanje Pfizer vakcina u BiH: "Do sada nismo imali nijedan tako rigorozan zahtjev za čuvanje lijeka"
Prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa u BiH trebao bi stići krajem ovog ili početkom narednog mjeseca.
14.01.2021. u 21:30
get url
text

Radi se o dijelu od 1.232.000 doza koliko je naša zemlja, putem COVAX mehanizma, naručila te potpisala ugovor u septembru prošle godine.

U Brčko distriktu objavili javni poziv za nabavku frižidera, u RS-u čekaju donaciju UNICEF-a

Danas je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, kazala kako će u našu zemlju najverovatnije u prvom kontingentu stići između 4.000 i 5.000 Pfizerovih vakcina. 

No, te vakcine zahtijevaju posebne uvjete skladištenja, sa čim se, kako su nam kazali iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH, naša zemlja prvi put susreće.

Vakcina američkog farmaceutskog diva Pfizer i njemačke biotehnološke kompanije BioNTech, od do sada odobrenih vakcina protiv COVID-19, pokazala je najveću učinkovitost u zaštiti od SARS-CoV-2, koja se procjenjuje na 95 posto.

No, složeni uvjeti za skladištenje vakcine, koja se mora čuvati u superhladnim prostorima, izazov je i za najsofisticiranije kliničke centre u Americi.

Glavni problem je što se vakcina, koja je zasnovana na novoj tehnologiji koja koristi sintetsku mRNA za aktiviranje imunološkog sistema protiv virusa, treba držati na temperaturi između minus 70 i minus 80 stepeni Celzija.

- Hladni lanac bit će najizazovniji aspekt isporuke ove vakcine – upozorio je Amesh Adalja, viši naučnik iz "Johns Hopkins" Centra za zdravstvenu sigurnost još početkom novembra prošle godine.

Vakcina bi u BiH trebala stići za sedmicu, dvije, a naša država nema uvjeta za njeno skladištenje.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su nam da na području ovog entiteta trenutno ima samo jedan takav frižider i nalazi se u Mostaru, kao i da se radi na tome da se u narednom periodu osiguraju dodatni kapaciteti za ultra hladne lance za četiri opskrbna mjesta u Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Tuzli.

I Vlada Brčko distrikta jučer je objavila javni poziv za nabavku jednog frižidera za čuvanje vakcina na minus 70 stepeni za potrebe Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge na tom prostoru. Za ovu nabavku Vlada će, kako se navodi, izdvojiti više od 30.000 KM.

Da li RS ima uvjete za skladištenje Pfizerove vakcine, pokušali smo saznati u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Institutu za javno zdravstvo, ali bezuspješno jer je, zbog pravoslavne Nove godine, danas neradni dan u ovom entitetu.

No, prije dva dana Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekao je da će pošiljka vakcina koje u RS stižu preko COVAX mehanizma biti manja, pa doze samim tim neće biti skladištene nego korištene odmah.

Zekljović je dodao da se krajem januara očekuje oprema koju donira UNICEF, a koja bi trebala omogućiti skladištenje više desetaka hiljada doza vakcina.

- Nije čudo što BiH nema takve frižidere, odnosno uvjete za ultra hladne lance jer mi do sada nismo imali nijedan tako rigorozan zahtjev za skladištenje nekog lijeka ili vakcine. Ovo je prvi put da postoji potreba da se jedna vakcina čuva na minus 80 stepeni – kaže prof. dr. Alija Uzunović, pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prema njegovim riječima, frižideri koji podržavaju tako niske temperature puno su skuplji od onih u kojima je najviša temperatura do minus 20 stepeni Celzija.

- Nisu nam do sada bili potrebni, ali i taj finansijski aspekt sigurno je dodatni razlog zašto ih nismo uzimali. Ako su se lijekovi i vakcine, koje smo do sada skladištili, mogli čuvati na temperaturama do minus 20 stepeni, ne vidim nijedan suvisli razlog zašto smo frižidere sa tako ekstremnim temperaturama trebali ranije kupovati – dodaje Uzunović.

Kad se prekine hladni lanac...

No, bez obzira na to da li se radi o lijekovima koji se čuvaju na minus 20 ili 80 stepeni, njima je, naglašava Uzunović, kada se prekine tzv. "hladni lanac", određeno vrijeme u kojem se mogu potrošiti, a da to ne utječe na promjenu sastava ili kvalitet.

- Za svaki lijek ili vakcinu to je tačno određeno nakon provedenih ispitivanja. Da li je to 24 ili 48 sati na sobnoj temperaturi, ili nekoliko dana u frižiderima koji imaju temperaturu od minus dva do minus osam stepeni!? Da li je moguće vakcine, koje se moraju čuvati na minus 80 stepeni, jedno vrijeme držati na temperaturi od minus 20 stepeni Celzija, sve je to za svaki lijek ili vakcinu tačno određeno. No, ono što bih naglasio jeste da će se vakcine iz distributivnog centra u Mostaru, gdje postoji adekvatan hladni lanac, ciljano distribuirati prema regionalnim centrima jer će se znati plan vakcinacije i koje osobe će tačno u koje vrijeme biti vakcinisane – objašnjava Uzunović.

Sve ostale vakcine protiv COVID-19, koje budu stizale, moći će se, navodi Uzunović, čuvati na temperaturama do minus 20 stepeni Celzija.

- Skladištenje takvih vakcina neće biti problem jer svaki kućni ili poluprofesionalni frižider zadovoljava takve kriterije – dodaje.

Najvažnije je kaže, da u BiH stižu vakcine koje su odobrene od strane Evropske agencije za lijekove, što Agenciji za hranu i lijekove BiH olakšava prihvatanje rezultata njihovih kliničkih studija.

- Jesu male količine, ali za rizične populacije, zdravstvene radnike i stariju populaciju, sigurno će dobro doći. Nismo iznimka od ostalih zemalja u regiji, svi su u prvom kontingentu dobili manju količinu doza, a proces vakcinacije trajat će mjesecima. Ako pogledamo podatke u svijetu, samo nekoliko zemalja ima dvocifrene postotke vakcinacije stanovništva, tako da mi nismo zakasnili kako se to u javnosti predstavlja - kaže Uzunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.