open-navfaktor-logo
search
Belgija
Sve manje gotovine u opticaju smanjuje broj bankomata
Belfius, BNP Paribas Fortis, ING i KBC kažu da je dolazak beskontaktnih i mobilnih plaćanja doveo do značajnog pada upotrebe gotovine 
11.01.2020. u 22:19
get url
text

Četiri velike belgijske banke udružuju snage kako bi uspostavile mrežu bankarski neutralnih bankomata s ciljem prilagođavanja promjenama ponašanja klijenata prema upotrebi gotovine. Belfius, BNP Paribas Fortis, ING i KBC kažu da je dolazak beskontaktnih i mobilnih plaćanja doveo do značajnog pada upotrebe gotovine i naglog smanjenja podizanja gotovine s bankomata.

Događanja u platnom prometu potiču banke na preispitivanje vlastitih mreža bankomata, dijelom i zbog ozbiljnih ulaganja u bankomate i provođenje sigurnosnih mjera. Prijedlog za stvaranje zajedničke mreže baviće se trenutnom prekomjernom opskrbom ATM-ova u gradskim središtima i rijetkom distribucijom na udaljenim lokacijama.

Prema planovima, banke kažu da bi 95 posto ljudi u Belgiji imalo pristup bankomatu ne više od pet kilometara, s većim brojem instaliranih izvan poslovnih prostora ili na samostalnim mjestima.

Uvođenje nove mreže postepeno će se realizirati, a prvi novi bankomati pojavit će se sredinom 2021. godine.

Zbog toga što sve manje klijenata dolazi na fizičke lokacije, u Njemačkoj su Volksbanken i Sparkasse udružile snage otvaranjem zajedničkih poslovnica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.