Pobjednici iz 45 bh. gradova, nakon regionalnih takmičenja te polufinalnih turnira održanih u Zenici, Srebrenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću, borit će se za titulu najboljih u državi i plasman na Međunarodno finale Igara koje će se u Splitu održati u augustu.

Pokrovitelj regionalnih takmičenja je Vlada Federacije BiH, a partneri Velikog finala su Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Ilidža, te Regional Cooperation Council, a specijalni partner Igara je Olimpijski komitet BiH. Takmičenjima u Novom Travniku, Sarajevu, Kaknju, Zenici i Kiseljaku, završena su regionalna takmičenja za ovu sezonu Igara.

U Novom Travniku održana su takmičenja u nogometu za mlađu i stariju kategoriju, košarku i odbojku. Posebno zanimljivi bili su nogometni mečevi za kategoriju 2011. godište i mlađi, a plasman na polufinale ostvarila je ekipa Zmajevi predvođena kapitenom Alemom Grizićem.

- Osvojili smo Kup u nogometu i radujemo se prolasku dalje. Voljeli bismo pobijediti i u polufinalu pa da idemo na Veliko finale - istakao je kapiten ekipe Zmajevi.

U sklopu Elektroprivreda BiH Kupa u odbojci na pijesku u Sarajevu, u muškoj konkurenciji, plasman na Veliko finale ostvarila je ekipa OK Bosna. U Kaknju su pored nogometa i košarke, odigrani i odbojkaški mečevi u obje konkurencije, a među dječacima, kao najbolji, ovaj put pokazali su se iz ekipe Senzacija.

- Pobjedom na Intesa Sanpaolo Banka Cup-u u odbojci u Kaknju ostvarili smo svoj cilj. Pokušat ćemo pokazati i na ostalim nivoima takmičenja da smo dobar protivnik iako nam pobjeda nije na prvom mjestu - istakao je Mak Ibrahimpašić, član ekipe Senzacija.

U saradnji sa UEFA Foundation for children, Igre i ove godine ulažu dodatne napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom, a u Velikom finalu će biti organizovana i interaktivno-edukativna radionica sa predstavnicima Regional Cooperation Council-a kako bi se naglasio značaj obrazovanja mladih ali i uloga svih nas u osnaživanju djevojčica. A da djevojčice u nogometu mogu biti jednako dobre kao i dječaci pokazuje i ekipa ŽNK Krivaja iz Zavidovića, pobjednička ekipa nogometnog turnira za djevojčice u Zenici.

- Osvojile smo Coca-Cola Kup u Zenici. Bilo nam je zabavno i došli smo prije svega zbog druženja ali nadamo se i dobrom plasmanu u nastavku takmičenja - rekla je Avdić Nejra, član ekipe ŽNK Krivaja.

Pobjednici Toyota Kupa, takmičenja u tenisu u Zenici su Uma Šehić i Vedad Drino dok je ekipa Junior Street Boys iz Maglaja osvojila prvo mjesto u rukometu.

- Pobijedili smo na Podravka Kupu u rukometu i dat ćemo sve od sebe u nastavku takmičenja - rekao je Haris Karahusić u ime ekipe Junior Street Boys.

Kiseljak je bio posljednji, 45 bh. grad, za ovu sezonu Plazma Sportskih igara mladih, a djevojčice i dječaci su se imali priliku takmičiti u nogometu u starijoj i mlađoj kategoriji te košarci.

Ekipa Next level u kojoj su igrali Marko Škoro, Jan Nenadić, Leo Vidović i Filip Dilber uspjeli su ostvariti plasman na Veliko finale u okviru Kinder Joy of moving Kupa, košarkaškog takmičenja.

Nakon regionalnih takmičenja stigao je red na polufinala u Mostaru, Tuzli, Bihaću i Zenici, a najveći motiv za sve učesnike bilo je dugo iščekivano Finale u Sarajevu. U velikom finalu, pored samih takmičenja, djevojčice i dječaci će imati priliku učiti o zaštiti životne sredine, ekologiji i reciklaži zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH kao i kroz projekat "Zero Waste - Budi dio igre čuvajmo našu planetu" koji se realizuje u saradnji sa kompanijom Coca-Cola.

Posebno iznenađenje za sve pobjednike koji su stigli do Velikog finala u Sarajevu bit će originalni FIBA Eurobasket trofej, namijenjen košarkaškom prvaku Evrope, koji će biti gost Velikog finala Igara u Sarajevu.