open-navfaktor-logo
search
Političke avanture
Sve Dodikove posebne sjednice: Skrivanje iza odluka NSRS-a
Tako se Dodik uvijek sakrivao iza skupštinskih odluka, a uglavnom su se ticale zadiranja u nadležnosti države Bosne i Hercegovine
11.11.2019. u 14:18
get url
text

Svaki put kada mu je trebalo da sa sebe skine odgovornost pred domaćom i međunarodnom javnosti za svoje političke avanture, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sazivao je posebne sjednice Narodne skupštine RS-a.

Odluke koje je on donio, prebacivao je na razmatranje u entitetsku skupštinu, kako bi svi zastupnici koji glasaju, dali mu podršku i kako on sam ne bi snosio eventualno sankcije za kojima bi posegnula međunarodna zajednica.

Tako se Dodik uvijek sakrivao iza skupštinskih odluka, a uglavnom su se ticale zadiranja u nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Na posebnoj sjednici NSRS-a održanoj 2015. godine donesena je Odluka o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Ista ta odluka, također na posebnoj sjednici održanoj 2017. godine je povučena. Referendum je sproveden 25. septembra 2016. godine. Tri mjeseca kasnije, u decembru Ustavni sud BiH je poništio rezultate. U obrazloženju odluke stajalo je da je referendum sproveden na osnovu odluke za koju je Ustavni sud BiH utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH.

I 2016. godine Dodik, u to vrijeme predsjednik RS-a, sazvao je posebnu sjednicu na kojoj je usvojena "Odluka o raspisivanju Republičkog referenduma o Danu RS 9. januaru". Ovaj "praznik" Ustavni sud BiH ranije je proglasio neustavnim.

Također, posebna sjednica NSRS-a na Dodikov zahtjev održana je i povodom objave rezultata Popisa stanovništva iz 2013. godine. Svi zastupnički klubovi na toj sjednici usvojili su zaključak kojim se odbacuje ovaj popis.

U informaciji o kojoj se danas raspravlja na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta su Uprava za indirektno oporezivanje i Ministarstvo finansija i trezora BiH, Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH, SIPA i Ministarstvo sigurnosti, te više  od 100 različitih institucija uspostavljenih na nivou BiH.

Navedeno je "da su sve ove institucije većinom posljedica nametnutih odluka visokog predstavnika".

VEZANI TEKST - Dodik u NSRS-u govorio o otcjepljenju: "RS nema pravo odustati od svoje autonomije, državnosti i samostalnosti"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.