open-navfaktor-logo
search
Tjelesna težina
Svakodnevno ih upražnjavate: Ovo su navike koje nas potajno debljaju
Nescafe, cappuccino (običan, ali i oni s okusom), frappuccino i sl. izrađuju se od punomasnog mlijeka, imaju dodatne pojačivače ukusa i već dodane šećere
15.01.2020. u 07:58
get url
text

Iako do sad niste o tome razmišljali, a možda ni primijetili da je to razlog vašim nakupljenim suvišnim kilogramima, neke svakodnevne navike mogu utjecati na broj koji dobijete kada stanete na kućnu vagu.

Evo šta nas najčešće sabotira u održavanju idealne tjelesne težine:

Moderni kofeinski napici

Svi oni novi okusi kafe kojih je na tržištu sve više, a nisu obična kafa, mogući su uzrok debljanja. Nescafe, cappuccino (običan, ali i oni s okusom), frappuccino i sl. izrađuju se od punomasnog mlijeka, imaju dodatne pojačivače ukusa i već dodane šećere. Sve su to razlozi zbog kojih bi ih se trebalo izbjegavati ukoliko odjednom imate višak kilograma.
Obična kafa ima najmanje kalorija, a čak i ako pijete kafu s mlijekom i šećerom, u tijelo ćete unositi znatno manje kalorija nego što to činite pijete li neki od navedenih napitaka.

Hrana s nogu

Nažalost, svi ponekad ne nalazimo vrijeme da u miru sjednemo i jedemo. Obavljamo zadatke pred nama i trpamo u sebe hranu, a da toga nismo ni svjesni. Što je još gore, obavljamo to u roku desetak minuta. Jesti s nogu stoga je mogući uzrok debljanja.
Zaokupljeni drugim obavezama, ne vodimo računa koliko smo pojeli i jesmo li uopće siti, pa često dolazi do prejedanja…

Prevelike porcije

Posljednjih godina i na našim područjima zabilježeno je kako ljudi jedu sve veće porcije. Veća porcija znači i veći broj kalorija, a samim tim i kilograma. Manja porcija znači manji broj unesenih kalorija, odnosno kilograma. Pritom, očekivano, ne dajemo preveliku važnost voću i povrću, odnosno uravnoteženoj prehrani, koja je najzdravija.
Ako se odjednom debljate, vodite računa o broju obroka i raznolikosti onoga što jedete, a u međuobroke ubacite porciju svježeg sezonskog voća i pijte dovoljno vode.
Gladovanje, baš kao i prejedanje, još nikome nisu donijeli ništa dobro. Uživajte u hrani, ali pazite šta i koliko jedete.

Brze dijete

Svi već znamo kako u tome nema sreće. Brze dijete imaju jo-jo efekt i vrlo su opasne za zdravlje. Naime, ako odjednom smanjite unos hrane u organizam, tijelo (koje je pod šokom onoga što se događa) usporit će metabolizam kako bi skladištilo energiju. Osim što na ovaj način višestruko štetimo tijelu, zapravo i poništavamo učinke dijete, a to je mršanje.

Preskakanje obroka

Svima nam se ponekad dogodi da preskočimo obrok. No, kad nam to prijeđe u naviku, negativno se odražava, kako na naše zdravlje, tako i na “stanje” na vagi. Naš organizam zbog toga može početi skladištiti masti, jer misli da je ovo novi način prehrane. Stoga, probajte jesti češće, ali manje obroke visoke hranjive obroke.
I na kraju ne zaboravite, prehrana možda jeste najvažnija pri održavanju idealne tjelesne težine, no treba biti i fizički aktivan. Višesatno sjedenje (a potom i izležavanje) nikako nam ne idu na ruku. Ne morate baš trčati maratone, ali svakodnevna šetnja, može vam pomoći da se osjećate, ali i da izgledate bolje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.