open-navfaktor-logo
search
Upražnjavate li ih
Svakodnevne navike kojima ljekari jačaju imunitet za hladne dane
Dr. Nicole Avena, profesorica psihologije na Univerzitetu Princeton, kaže kako je imunitet maraton, a ne brza utrka, te da zbog toga nema jednostavnog načina da se jača.
06.10.2021. u 17:56
get url
text

Ono što svi ljekari ističu jeste kako se dugotrajno treba ulagati u zdrave navike i njegovati ih svakodnevno.

Nećete ga dakle, učiniti zdravijim ako je neko oko vas bolestan, a vi popijete puno vitamina, ali ako uvedete u život neke promjene, mogli biste učiniti puno.

Fokusirati se trebate na sljedeće tri stvari:

Važno je redovno i dovoljno spavati

Spavanje, posebno ako za to odvajate barem sedam sati, može biti i najvažnija stvar kada je imunitet u pitanju.

- Najbolje smo podatke pronašli upravo vezano za san i imunitet koji će se sigurno poboljšati ako spavate dovoljno - navodi dr. John Wherry, imunolog.

Osobe koje spavaju šest sati u noći ili manje imaju čak četiri puta veće šanse da će biti izloženi virusima i tako puno lakše dobiti prehladu ili gripu, ako se upoređuju s onima koji su spavali više od sedam sati.

- Šta god radite kada ste budni, jedete, probavljate hranu, radite, hodate, vježbate, potiče organizam da otpušta upalne ćelije - pojašnjava Rita Kachru, šef imunologije u Školi medicine UCLA te dodaje da upravo san organizmu nudi predah.

Naučite kako reagirati na stres

Stres, bez daljnjeg, je prirodna, psihička i fizička reakcija na opasne životne događaje. Bilo da su oni objektivno opasni ili ih samo mi tako percipiramo. Svako od nas susreo se i susreće se sa stresom, ali kakva će biti reakcija i eventualne posljedice, individualna je stvar.

Kratkoročni stres uglavnom nam pomaže da se bolje nosimo s ozbiljnom situacijom, djeluje čak i motivacijski.

Ako organizam ostane duže u takvom "podraženom" stanju, nastat će stanje hroničnog stresa koje loše utječe na kompletno zdravlje. Dugoročni stres utječe na tijelo, misli, ponašanje i sve važne organe i organske sustave.

- Jasno je već svima da stres potiče oslobađanje kortizola, hormona za kojeg se često navodi kako sprečava izbjegavanje bolesti. Kada je njegov nivo u organizmu visok, imunitet i nije tako aktivan - kaže dr. Daniel Davis, profesor imunologije i dodaje da je važno naučiti kako kontrolirati reakcije na stres i kako se opustiti.

- Apsolutno vjerujem u snagu zahvalnosti, a nije to ništa čudno jer stvarno djeluje, a tu je i nauka koja to potvrđuje. Dan počnem i završim tako da identificiram tri stvari na kojima sam zahvalna - kaže Joy Lere, psiholog.

- Kada sam pod stresom, fokusiram se na današnje ciljeve, ne razmišljam o drugim danima. Nova mi je mantra "Pobijedi dan" - dodaje Kevin Gilliland, klinički psiholog.

Vježbajte, ali pametno

Ako niste znali, vježbanje stvara upalne procese u tijelu, ali dobre upalne procese, pojašnjava Wherry.

Malo je kontradiktorno, jer vježbanje ustvari dovodi do poremećaja nekih procesa u organizmu, ali kada je trening gotov, tijelo se povlači u prethodno stanje i drži imunitet spremnim na jedan briljantan način. Istraživanja ovo potvrđuju: osobe koje redovno vježbaju razvijaju i više T-ćelija od njihovih lijenih prijatelja, potvrđuje nedavna studija.

Isto tako pomaže da se kontrolirala hormon stresa kortizol, koji kada je povišen, vodi do upalnih procesa.

- Svaki dan se krećem oko 20-30 minuta, a umjerena i stalna aktivnost dozvoljava tijelu da se oporavi i izgradi imunitet brže nego što bi se to učinilo pretjeranim vježbanjem ili potpunim izbjegavanjem vježbanja - kaže Lisa Ballehr, osteopat, prenosi msn.com.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.