open-navfaktor-logo
search
Centar za brojanje
Svaki nepotvrđeni glasački listić mora biti verificiran
U Centar za brojanje glasova došlo je 61.475 glasačkih paketa iz inostranstva
10.10.2018. u 22:09
get url
text

Prebrojavanje glasačkih listića u Centru za brojanje glasova u Sarajevu počelo je nešto malo prije 19 sati i za sada sve protiče bez problema, potvrdio je za Faktor direktor Centra Adi Agić.

- Počelo je brojanje glasova na nepotvrđenim biračkim listićima. Ovi glasovi se trenutno broje na nekoliko stolova za brojanje, a na ostalima su u toku pripreme glasačkog materijala kako bi sutra ujutro počelo brojanje na svim stolovima – kazao nam je Agić.

Prema njegovim riječima, Centar za brojanje glasova je zaprimio oko 3.700 nepotvrđenih glasačkih listića.

- Mislim  da se posao brojanja nepotvrđenih glasačkih listića može završiti za dan ili dva. Ono što usporava proces je verifikacija ovih listića, s obzirom na prijave građana da ih je neko bez njihovog znanja prijavio za glasanje putem pošte. Zbog toga se za svaki nepotvrđeni listić vrši provjera u sistemu da li je i putem pošte stigao glasački paket koji glasi na istu osobu koja je glasala putem nepotvrđenih listića – pojasnio je Agić.

Dodao je kako će, nakon prebrojavanja nepotvrđenih glasačkih listića, na red doći oni za glasanje u odsustvu, zatim putem mobilnih timova, potom u diplomatsko konzularnim predstavništvima, te na kraju glasački paketi koji stignu putem pošte.

Do sada je na poštanski pretinac CIK-a stiglo 61.475 glasačkih paketa iz inostranstva, od kojih je 5.940 neuručenog glasačkog materijala.

Agić je napomenuo kako je posao u Centru za brojanje glasova organizovan u više smjena, te da traje 24 sata dnevno, kako bi i ovi rezultati bili što prije poznati. U Centru je na brojanju glasova angažovano 450 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.