open-navfaktor-logo
search
Krizni štab objašnjava
"Svadbe su krivac za veliki broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj"
Štab civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je kako je u protekla 24 sata zabilježeno 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno zaraženih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1204.
19.07.2020. u 08:14
get url
text

Među njima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru osam pacijenata. Nema preminulih osoba.

Od 25. februara 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4.253 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 120 preminulo, a 2.929 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4.507 osoba. Do danas je ukupno testirano 102.189 osoba, od toga 1.338 u posljednja 24 sata.

Od 116 novooboljelih trećina je u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Gotovo svi su vezani uz veća okupljanja, prije svega za svadbene svečanosti. Ako govorimo o žarištu, radi se o oboljelima i kontaktima sa svadbe koja se održala u Ivankovu - rekao je Ivan Kubiček, sekretar Štaba civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, u kojoj je u subotu zabilježen iznenađujuće visok broj novooboljelih.

Upravo su svadbe zaslužne za veći dio oboljelih u posljednje dvije sedmice, upozorila je Markotić za Dnevnik.hr.

- Jedan od primjera je gdje je oboljela mladenka, njeni roditelji, njena kuma. Još jednom apeliram da se razmisli da te svadbe ne budu tako velike, da ljudi budu odgovorni - kaže Alemka Markotić, direktrica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.