open-navfaktor-logo
search
Kritični trenutak
Svađa oko policijskog sata: Ambasadori Kvinte poručili kosovskim liderima da se fokusiraju na COVID-19
Predstavnici zemalja Kvinte pozvali su kosovske institucionalne i političke lidere da sačuvaju i osiguraju integritet i funkcionalnost kosovske vlade i institucija u ovom kritičnom trenutku pandemije koronavirusa.
24.03.2020. u 12:38
get url
text

U zajedničkoj izjavi ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, pozivaju "sve institucionalne i političke lidere da se u ovom teškom vremenu usredsrede na COVID-19 poštujući odredbe Ustava i ovlašctenja koja su im data Ustavom".

- Pozivamo ih da sačuvaju i osiguraju integritet i funkcionalnost kosovske vlade i institucija u ovom kritičnom trenutku i da na Kosovu daju prioritet borbi protiv COVID-19 nad politikom, napominjući da su naše zemlje preduzele vanredne mjere u tom pogledu - navodi se u izjavi dostavljenoj medijima iz Ambasade SAD-a na Kosovu.

Vlada Kosova je jutros zvanično saopćila da je u sklopu mjera za zaštitu od širenja koronavirusa uvela policijski sat u dva različita perioda, a tome se odmah usprotivio predsjednik Kosova Hashim Thaci koji tvrdi da je takva odluka neustavna i obratio se Ustavnom sudu od koga je zatražio tumačenje te odluke.

Predsjednik je to saopćio na konferenciji za medije koju je održao danas u dvorištu Skupštine Kosova, dan poslije odluke Vlade da zaustavi kretanje ljudi i privatnih vozila u dva različita vremenska perioda tokom dana, od 10 do 16 sati i od 20 do 6 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.