Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će smanjiti finansijsku pomoć Kaliforniji koja je u požarima, posvađavši se oko toga na Twitteru s guvernerom te američke savezne države. 

Blizu 40 hektara zemlje uništeno je razornim požarima koji bjesne posljednjih sedmica u Kaliforniji, a hiljade ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove, prenosi Hina.

Trump je optužio demokratskog guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, navodeći da je on "obavio užasan posao u vezi s upravljanjem požarima".

Američki predsjednik istu je prijetnju uputio i prošle godine, kada je u požarima poginulo 86 ljudi.

-Svake godine, kako požar izbije i Kalifornija počne plamtiti, ista stvar - on se obraća saveznoj vladi za novčanu pomoć. Više ne. Saberite se, guverneru - napisao je Trump na Twitteru.

Newsom, koji je izrazito kritičan prema Trumpovoj politici očuvanja okoliša, uzvratio je: "Vi ne vjerujete u klimatske promjene. Ne možete učestvovati u ovom razgovoru".

Povećane temperature do kojih dolazi zahvaljujući globalnom zatopljenju izazivaju ogromne požare u Kaliforniji bez obzira na to koliko je vlažna bila prethodna zima, pokazala je nedavno objavljena studija objavljena u sklopu nacionalne akademije nauka.

Suhi i topli vremenski uslovi vode ka sušenju vegetacije koja tako postaje podložnija požarima.

Vatrogasci su stavili pod kontrolu oko polovine područja zahvaćenog požarom Maria, najvećim u južnoj Kaliforniji. Požar koji je izbio u četvrtak spalio je više od tri hektara površine, objavio je u nedjelju vatrogasni ured okruga Ventura.

Najveći požar, Kincade u okrugu Sonoma, u nedjelju je stavljen pod kontrolu na 76 posto zahvaćene površine, nakon što je, od njegova izbijanja 23. oktobra, spaljeno skoro 32 hektara, objavili su dužnosnici.

Svi nalozi za evakuacijom obustavljeni su u subotu.