open-navfaktor-logo
search
Naknadna pamet opozicije
Sva Dodikova veta: Kada je SNSD počeo gubiti podršku u NSRS-u
Narodna skupština RS-a ima još devet dana roka da se izjasni o zahtjevu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da je davanje agremana ambasadoru Njemačke u BiH Thomasu Fitschenu štetno po vitalni entitetski interes.
06.09.2022. u 21:39
get url
text

Da bi ova odluka, koja je donesena na sjednici Predsjedništva BiH, bila proglašena štetnom po vitalni interes RS-a, potrebno je 56 glasova zastupnika Narodne skupštine RS-a.

Igor Crnadak, zastupnik PDP-a, kazao je da je iz prethodnih sjednica vidljivo da Dodik i SNSD na čijem je čelu nemaju podršku i da vjeruje da će tako biti i ovaj put. PDP će biti protiv.

VEZANI TEKST - Dodik: Pokrećem vitalni interes protiv imenovanja njemačkog ambasadora

Dodik je kao član Predsjedništva BiH dosad u NSRS-u sedam puta pokrenuo veto na odluke Predsjedništva BiH.

Posljednja tri puta nije imao potrebnu dvotrećinsku većinu i njegovi zahtjevi za proglašenje odluka štetnim po vitalni entitetski interes su odbijeni. No četiri puta prije toga su podržani i uz glasove opozicije.

Ovakvu "statistiku" je Crnadak prokomentirao riječima da je u strmoglavom padu podrška SNSD-u i u narodu i u NSRS-u.

Politički analitičar Aleksandar Trifunović rekao je da je nevjerovatan broj konflikata koje pokreće Dodik, kao da računa da je to što ulazi u konfliktne situacije sve što ga može učiniti popularnim i da osim toga nema više šta ponuditi.

- To je dokaz slabosti, ogromnog pada popularnosti u gubljenje veze s realnošću kao što su izjave da je RS neki ekonomski lider u regionu, da nema siromaštva. To pokretanje vitalnog entitetskog interesa ok osvega i svačega će se stanovništvu RS-a obiti o glavu jer mi plaćamo te beskorisne sjednice – dodao je Trufunović.

Činjenicu da je Dodik ranije imao dvotrećinsku podršku u NSRS-u kada je pokretao veta, a u posljednje dvije godine je nema, Trifunović je objasnio naknadnom pameću opozicije.

- Dodik je uspijevao uvući opoziciju u kampanju koju radi i nametnuti joj način ponašanja da ako ne podrže bit će proglašeni izdajnicima. Sada su odlučili da rizikuju – rekao je Trifunović.

U 2019. i 2020. godini održane su četiri posebne sjednice NSRS-a na kojima se odlučivalo o izjavi Dodika da su odluke Predsjedništva BiH štetne po vitalni interes RS-a. Na njima je dobio podršku. Tako je NSRS u julu 2019. potvrdila da je po vitalne interese entiteta štetan Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, u februaru 2020. da je po RS štetan Zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, a u julu 2020. da su štetne tri odluke Predsjedništva, između ostalog i odluka o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

VEZANI TEKST - Konfuzna opozicija iz RS-a: Po svoje mišljenje ići će kod SNSD-ovog predsjednika NSRS-a

U septembru 2020. prihvaćeno je da je po entitetski interes štetna odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Međunarodne fondacije za izborne sisteme.

U 2021. godini se desio zaokret pa tako u oktobru nije potvrđeno da je po interes RS-a štetno deset odluka i zaključaka Predsjedništva BiH, među kojima otvaranje ureda Ambasade Rusije u Banjoj Luci, otvaranje Ambasade Azerbejdžana i davanje agremana ambasadoru Dominikanske Republike.

U 2022. godini nije prihvaćeno da je štetno pet odluka Predsjedništva koje se tiču koje se tiču Centralne izborne komisije BiH i međunarodnog testiranja učenika stupile na snagu. Dva mjeseca kasnije pao je veto na trgovinski sporazum s Velikom Britanijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.