"Suzdržana" Ana Babić uputila inicijativu za promjenu imena škole "Mustafa Buduladžić"

objavljeno: 02.02.2018. u 15:53

Nakon što na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nije usvojena inicijativa da se van snage stavi Odluka o imenovanju Osnovne škole “Mustafa Busuladžić“, mnogi su kritike uputili predsjedavajućoj Ani Babić, s obzirom na to je ona ostala suzdržana prilikom glasanja o promjeni naziva škole "Mustafa Busuladžić" u Sarajevu, iako se ranije u više navrata deklarativno zalagala za promjenu spornog naziva škole.

Ana Babić je zbog toga odlučila da reaguje te je javnosti poručila da "inicijativu nije podržala samo iz proceduralnih razloga".

- Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana 31. januara 2018. godine zastupnica Segmedina Srna - Bajramović je pokrenula inicijativu da Skupština u Dnevni red te sjednice uvrsti tačku Odluka o stavljanju van snage Odluke o imenovanju Osnovne škole „Mustafa Busuladžić“. Ova inicijativa nije usvojena, a u trenutku glasanja sam bila suzdržana ne zato što sam protiv iste, već isključivo iz proceduralnih razloga, s obzirom da naše kantonalno zakonodavno tijelo bez prijedloga Općinskog vijeća Novi Grad ne može poništiti navedenu Odluku – kazala je Babić.

Dodala je da je upravo ona pokrenula pitanje promjene naziva škole, zbog čega je, kako je i prije isticala, angažovala stručnjake ne samo iz BiH već konkretno i iz Hrvatske koji će čvrstim i argumentovanim faktima i dokumentima dokazati zbog čega se ova škola, ali i jedna sarajevska ulica ni u kojem slučaju ne treba tako zvati.

- Još jednom napominjem da pokretanje inicijative za izmjenu naziva škole treba krenuti iz Općinskog vijeća Novi Grad, bez čije suglasnosti u ovom slučaju skupštinska odluka ne bi bila važeća. Svoju ulogu u politici i na funkciji koju obnašam shvatam i obavljam isključivo u korist građana Kantona Sarajevo te smatram da bi bilo krajnje politikantski i neprimjereno glasati za neku odluku za koju znam da se zbog proceduralnih i zakonskih razloga ne može provesti. Koristim se prilikom da izvijestim građane Kantona Sarajevo da ću i dalje raditi na ovom pitanju, u skladu sa svim svojim ljudskim i profesionalnim mogućostima, i dati sve od sebe da se nastala situacija riješi - kazala je predsjedavajuća Babić, ovim povodom.

U vezi sa ovim, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić je uputila inicijativu Općinskom vijeću i načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću za izmjenu naziva škole.