open-navfaktor-logo
search
Koalicija "Pod lupom"
Suzavac u Doboju: Kupovina glasova u Tuzli, SBB jutros slao poruke glasačima
Prijavljeno i da je bačen suzavac na biračko mjesto u Doboju 
07.10.2018. u 11:36
get url
text

U Doboju je danas tokom glasanja došlo do novog incidenta, a ovoga puta je na jedno od biračkih mjesta bačen suzavac. Rečeno je ovo danas na konferenciji Koalicije "Pod lupom" na kojoj je istaknuto kako se ove informacije još provjeravaju.

- Na teren je izašla policija i svi navodi se provjeravaju, glasanje je obustavljeno - rečeno je na konferenciji.

Koalicija "Pod lupom" je danas dobila i dojavu da je došlo do kršenja izborne šutnje te da je stranka SBB putem SMS poruka građane pozivala da izađu na izbore. Isto su činili specifični kandidati i to tako što su poruke građanima slali putem Vibera i Facebooka agitujući građane da izađu na izbore i da im daju svoj glas.  Prijavljeno je da se novac nudio za kupovinu glasova u Tuzli.

- Ja molim građane da izađu na izbore i da ne prodaju svoj glas jer on vrijedi mnogo više od bilo kakvog novca - istakao je Vehid Šehić tokom održavanja konferencije Koalicije "Pod lupom".

Dosadašnjom analizom je utvrđeno da na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu brojani dok je na šest biračkih mjesta uočen nedostatak izbornog materijala.

-Oko 72 posto biračkih mjesta je otvoreno na vrijeme, tačno u sedam sati, dok je do 7.15 sati otvoreno 25 posto biračkih mjesta, a neka i kasnije. Neka biračka mjesta su otvorena iza osam sati i na tim biračkim mjestima nije osigurana tajnost glasanja - kazao je Dario Jovanović iz Koalicije.

Prema njegovim riječima, do sada je zabilježeno je 99 kritičnih situacija, četiri slučaja bugarskog voza, odnosno da je jedna osoba je ušla u biračko mjesto sa popunjenim listićima, a izašla sa biračkog mjesta sa praznim listićem.

Kada je u pitanju biračko mjesto u Doboju na kojem je ranije zabilježena pojava popunjenih glasačkih listića u izbornom materijalu, članovi biračkog odbora su zamijenjeni pa je nakon kratke obustave glasnje nastavljeno.  

Zabilježen je i ozbiljan prekršaj u Općini Lopare gdje su osobe sa falsifikovanim stranačkim akreditacijama vršile pritisak na posmatrače Koalicije "Pod lupom". Kako je istako Jovanović, danas se na terenu nalazi 3650 posmatrača ove Koalicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.