Kako navodi njemački list Bild, plan je da fudbalske lige budu nastavljene 9. ili 16. maja, ali će odluka o nastavku sezone morati biti odobrena na sutrašnjem sastanku kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina.

Ministarstvo rada je već odobrilo nacrt o testiranju igrača i higijenskim pravilima koji je prethodno pripremilo Udruženje profesionalnih klubova (DFL) u cilju nastavka 1. i 2. fudbalske lige.

Kako navodi Redaktionsnetzwerk, Ministarstvo rada je dalo zeleno svjetlo igranju utakmica bez gledalaca.

List Bild tvrdi da će biti uvedena brojna pravila kojih će se igrači i treneri morati pridržavati, uključujući i nekoliko testiranja za fudbalere.

Također, u slučaju da se na klupi za rezervne igrače ne bude primjenjivalo pravilo socijalne distance, fudbaleri i treneri bi morali nositi maske.

Prema nacrtu Udruženja profesionalnih klubova (DFL), prije nastavka lige, klubovi bi ušli u svojevrsni kamp koji bi imao status karantine kako bi se pratila klinička slika igrača.

Međutim, najžustrije rasprave se i dalje vode oko toga šta bi se poduzelo u slučaju da samo jedan fudbaler bude pozitivan na koronavirus.

Premijer Sjeverne Rajne i Vestfalije Armin Laschet, koji će sutra prisustvovati sastanku, istakao je da će odluka o mogućem ublažavanju mjera u fudbalu biti donesena kada budu imali dovoljno podataka o pandemiji, dodajući kako očekuje da će tek naredne sedmice biti donesena takva odluka.

Premijer pokrajine Bremen Andreas Bovenschulte je izjavio da se protivi prijedlogu da se utakmice igraju bez gledalaca.