open-navfaktor-logo
search
Nakon ublažavanja mjera
Sutra sastanak o nastavku Bundeslige: Čeka se odluka kancelarke Merkel
Njemačka Bundesliga je obustavljena do 30. aprila zbog pandemije koronavirusa, a usljed ublažavanja određenih mjera u zemlji, u maju se može očekivati i nastavak jedne od najpopularnijih liga u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).
29.04.2020. u 16:14
get url
text

Kako navodi njemački list Bild, plan je da fudbalske lige budu nastavljene 9. ili 16. maja, ali će odluka o nastavku sezone morati biti odobrena na sutrašnjem sastanku kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina.

Ministarstvo rada je već odobrilo nacrt o testiranju igrača i higijenskim pravilima koji je prethodno pripremilo Udruženje profesionalnih klubova (DFL) u cilju nastavka 1. i 2. fudbalske lige.

Kako navodi Redaktionsnetzwerk, Ministarstvo rada je dalo zeleno svjetlo igranju utakmica bez gledalaca.

List Bild tvrdi da će biti uvedena brojna pravila kojih će se igrači i treneri morati pridržavati, uključujući i nekoliko testiranja za fudbalere.

Također, u slučaju da se na klupi za rezervne igrače ne bude primjenjivalo pravilo socijalne distance, fudbaleri i treneri bi morali nositi maske.

Prema nacrtu Udruženja profesionalnih klubova (DFL), prije nastavka lige, klubovi bi ušli u svojevrsni kamp koji bi imao status karantine kako bi se pratila klinička slika igrača.

Međutim, najžustrije rasprave se i dalje vode oko toga šta bi se poduzelo u slučaju da samo jedan fudbaler bude pozitivan na koronavirus.

Premijer Sjeverne Rajne i Vestfalije Armin Laschet, koji će sutra prisustvovati sastanku, istakao je da će odluka o mogućem ublažavanju mjera u fudbalu biti donesena kada budu imali dovoljno podataka o pandemiji, dodajući kako očekuje da će tek naredne sedmice biti donesena takva odluka.

Premijer pokrajine Bremen Andreas Bovenschulte je izjavio da se protivi prijedlogu da se utakmice igraju bez gledalaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.