open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Sutra presuda za zločine u Vojno-istražnom zatvoru HVO-a u Ljubuškom
Nakon obnovljenog suđenja i ukidanja presude, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će sutra presudu Ivanu Kraljeviću, Mati Jelčiću, Stojanu Odaku, Vici Bebeku, Vinku Radišiću, Slavku Skenderu i Draganu Milošu.
05.08.2020. u 20:43
get url
text

Sedmorica nekadašnjih pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženi su za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Prvostepenom presudom iz augusta 2018., Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam godina, a Bebek i Radišić na po godinu zatvora, dok su istom odlukom Skender i Miloš oslobođeni krivice, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbe Odbrane i ukinulo ovu odluku.

Kraljević, Jelčić i Skender su, prema optužnici, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine, bili upravnici u VIZ-u, u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok su ostali optuženi bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u oktobru 2015. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.