open-navfaktor-logo
search
Reteriranje
Sutra posebna sjednica NSRS-a za ukidanje roka za vraćanje nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na RS
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a trebalo bi da počne sutra u 12 sati u Banjoj Luci, a na dnevnom redu će biti dvije tačke, odnosno prijedlog da se ukine vremensko ograničenje za navodno vraćanje nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na RS, te poziv sudiji iz reda srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH da podnese ostavku.
25.04.2023. u 12:28
get url
text

Na dnevnom redu neće se uopće naći jučerašnji dokument, odnosno tzv. plan aktivnosti, a koji su usvojile vladajuće partije u RS-u, okupljene oko SNSD-a.

Precizirao je to danas, nakon skupštinskog kolegija, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

- To je dokaz da se nismo bavili politikanstvom – kazao je Stevandić.

On je dodao da su pozvani svi predsjednici stranaka u RS-u da prisustvuju sjednici, ali se neće obraćati zastupnicima, dok će uvodnu riječ dati šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić.

Stevandić nije mogao precizirati obrazloženje predlagača zbog čega se traži ukidanje vremenskog ograničenja za vraćanje nadležnosti, te istakao da će to sutra objasniti Žunić.

- Mi te odluke ne povlačimo, ali procjenjujemo šta je važno za regionalni mir i stabilnost. Procijenit ćemo kada je najpotrebnije donositi takve odluke za odbranu RS-a. Oni koji vode RS, ako ona bude ugrožena, imaju već izglasane odluke NSRS-a za njenu zaštitu – kazao je Stevandić.

Zastupnici vladajuće većine u RS-u su prvo na sjednici 10. decembra 2021. godine usvojili više zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane i sigurnosti, te indirektnih poreza, a Vlada RS-a je tada zadužena da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje nove zakone iz ovih oblasti za entitetski nivo.

Tada su usvojeni i zaključci da se na teritoriji RS-a, i to od dana stupanja na snagu navodnih novih entitetskih zakona, neće primjenjivati Zakon o VSTV-u BiH, Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OSBiH, Zakon o OSA-i i Zakon o SIPA-i BiH, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o UIO, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o PDV-u i Zakon o akcizama BiH.

Rok da se sve završi bio je 10. juni 2022. godine.

Međutim, nekoliko dana prije isteka ovog roka zakazana je nova posebna sjednica NSRS-a sa dnevnim redom – "Informacija o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji – mjesto i uloga RS-a".

Tek po okončanju zastupničke rasprave koja se vodila isključivo na ovu temu, podijeljen je prijedlog devet zaključaka.

Na iznenađenje entitetskih zastupnika, najprije onih iz opozicije, među njima se našao i zaključak da se ranije dati rok od šest mjeseci za prijenos nadležnosti, prolongira za još pola godine.

Međutim, i takav rok je istekao sredinom decembra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.