open-navfaktor-logo
search
Nagrađivani filmovi
Sutra počinje Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala
Pobjednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), bit će prikazani na Proljetnom izdanju ovih festivala online, na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.
05.05.2022. u 12:43
get url
text

Filmovi će biti dostupni od 5. do 15. maja, a u programu su: "Konačna sloboda" Sebastiana Meisea (Njemačka, Austrija), "Oaza" Ivana Ikića (Srbija, Holandija, Slovenija, Bosna i
Hercegovina, Francuska), "107 majki" Petera Kerekesa (Slovačka, Češka, Ukrajina) i "Čuvar brata svoga" Ferita Karahana (Turska).

"Konačna sloboda" Sebastiana Meisea događa se u poslijeratnoj Njemačkoj: Hansa višestruko hapse i zatvaraju zato što je homoseksualac. Zbog člana 175. njegova želja za slobodom sistematski se osporava. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav. Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film Sarajevo Film Festivala, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma. "Konačna sloboda" je bio austrijski kandidat za Oscara i dobitnik je Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled festivala u Cannesu.

Film "Oaza" prati Mariju, koja se po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom djevojkom Draganom. Kada postane jasno da su obje zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos je ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmire sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskom konekcijom. Vođeni novootkrivenim osjećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički bijeg u slobodu. Film je nagrađen Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na Filmskom festivalu Herceg Novi i Zlatnim kolicima za najbolji film Zagreb Film Festivala. Bio je kandidat Srbije za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Film "107 majki" govori o Lesji - ona je počinila zločin iz strasti koji će joj donijeti sedmogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Odesi. Upravo je rodila svoje prvo dijete, a sada ulazi u svijet napučen samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvaricama, ženama svake životne dobi, suprugama i udovicama, kćerima, sestrama, trudnicama, ženama s djecom. Da nema boje odore, bilo bi ponekad teško reći ko je ko. Film je osvojio Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu. "107 majki" je bio slovački kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Film "Čuvar brata svoga" osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije - Adriatic Audience Award – zbrajanjem glasova publike na sva četiri festivala, kao i glasova publike koja su ovaj film gledali online putem. Yusuf i njegov najbolji prijatelj Memo pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne. Film je na Berlinaleu osvojio nagradu FIPRESCI.

Uz filmove će kao bonus sadržaj na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupni i razgovori s autorima filmova. Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, po prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala, publika je izabrala najbolji film programa - "Čuvar brata svoga" koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. maja biti u kinima širom bivše Jugoslavije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.