open-navfaktor-logo
search
Pucali im u leđa
Sutra godišnjica zločina na Korićanskim stijenama: Sjećanje na više od 200 ubijenih logoraša
Na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću sutra će biti obilježena 29. godišnjica stradanja prijedorskih i kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata.
20.08.2021. u 09:25
get url
text

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Regionalnim savezom udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženjem logoraša "Prijedor 92.", Udruženjem logoraša Kozarac i Udruženjem porodica poginulih i nestalih osoba "Vrbanja" Kotor-Varoš i Travnik će obilježiti 29 godina od egzekucije 224 logoraša različitih nacionalnosti, nad ponorom Korićanskih stijena na planini Vlašić.

Zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije RS-a iz Prijedora, uz izgovor "da ih vode na razmjenu". Zločin je otpočeo naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena i pucanjem u leđa, uz povik pripadnika policije da oni ovdje mijenjaju "mrtve za mrtve, i žive za žive". Međutim, zločin na Korićanskim stijenama je preživjelo 12 logoraša i istina o masakru se proširila, a neki od glavnih zločinaca su osuđeni pred Haškim trbunalom i Sudom Bosne i Hercegovine.

Zločin na Korićanskim stijenama, kao i drugi zločini širom Bosne i Hercegovine, su počinjeni s ciljem stvaranja etnički čistih područja.

- Savez logoraša u Bosni i Hercegovini nikada neće pristati na ovakve fašističke ideje izgradnje 'sterilnih sredina', jer takve sredine, historijski dokazano, nikada ne donose dugoročni napredak i prosperitet naroda, nego vode ka bolesnim i izopačenim društvima i pojedincima. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, kao i sve druge istinski demokratske snage svijeta, naši simpatizeri, saradnici i pomagači, nikada neće posustati u borbi za istinu, pravdu i pomirenje utemeljeno na istini, a to je jedina prava investicija za dobro svih naroda u BiH, a ne samoproglašenih 'nadnaroda' i pojedinaca - navedeno je u saopćenju Saveza logoraša u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.