Optužnica Tužilaštva Republike Srpske tereti Marin da je od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine, u vršenju dužnosti sudije Osnovnog suda u Prijedoru, u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnih osoba, s ciljem da pribavi korist svojoj sestri S. Z., advokatu iz Prijedora donijela nezakonita rješenja kojim ju je postavljala za branioca maloljetnih osoba po službenoj dužnosti.

Na taj način, navodi se u optužnici, S. Z. su, na ime troškova zastupanja – odbrane, isplaćivane nagrade iz budžetskih sredstava suda i tako pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu većem od 7.285 konvertibilnih maraka (KM).

- Donošenjem nezakonitih rješenja osumnjičena je povrijedila odredbe Zakona o krivičnom postupku koje su bile na snazi u trenutku preduzimanja procesne radnje, odnosno donošenja rješenja, kojim je, između ostalog, propisano da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik po krvi u pobočnoj liniji do četvrtog stepena - saopćeno je iz Tužilaštva.

Nakon potvrđivanja optužnice, uskoro će biti zakazano ročište na kojem će se sutkinja Marin izjasniti o krivnji.

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su zaprimili odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojom se Drena Marin udaljava od vršenja dužnosti sudije Okružnog suda u Prijedoru do okončanja krivičnog postupka.