open-navfaktor-logo
search
Na dvije godine
Sutkinja Gatti Santana nova predsjednica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove
Gracielu Gatti Santanu iz Urugvaja generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) imenovao je za novu predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) na period od dvije godine, čime je ujedno postala i prva žena na ovoj funkciji.
28.06.2022. u 12:15
get url
text
Graciela Gatti Santana

Od 1. jula 2022. godine počet će mandat Gatti Satane kao predsjednice MMKS-a, gdje je više od deceniju radila kao sudija, između ostalog, u sastavu Žalbenog vijeća u predmetu "Radovan Karadžić" i u sastavu Pretresnog vijeća u predmetu "Kabuga", koji je trenutno u toku.

- Uporedo s dužnošću koju obavlja kao sudija Mehanizma, sudija Gatti Santana funkciji predsjednika donosi bogato iskustvo rada u svojstvu istaknutog sudije, pravnika i profesora u Urugvaju - saopćeno je iz MMSK-a, gdje ona od 2016. godine kao sudija aktivno učestvuje u radu Komisije za pravilnik Mehanizma.

Ona je od 1992. godine u svojstvu sudije bila raspoređena na više sudova u Urugvaju.

U februaru 2016. godine imenovana je za sutkinju Apelacionog suda za krivične predmete, pored čega je aktivno učestovala u primjeni novog zakona o krivičnom postupku Urugvaja, a od marta 2021. godine na dužnosti je predsjednice Udruženja sudija Urugvaja.

Sutkinja Gatti Satana radi pri Međuameričkoj komisiji za ljudska prava i predaje na Univerzitetu u Montevideu, Univerzitetu Empresa i na Pravosudnoj akademiji Urugvaja.

- Po imenovanju, sudija Gatti Santana izrazila je najiskreniju zahvalnost sudiji Carmelu Agiusu za njegov izuzetni rad na dužnosti predsjednika Mehanizma, a posebno za istaknuti napredak koji je Mehanizam postigao pod njegovim rukovodstvom - saopćeno je iz MMKS-a.

Ona će dužnost predsjednika MMKS-a preuzeti od sudije Agiusa s Malte, zbog čijeg će odlaska doći i do promjene Žalbenog vijeća u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala, piše BIRN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.