Teme razgovora su bile aktuelna politička situacija u BiH, reformski procesi i aktivnosti na evropskom putu zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost evropskoj perspektivi zemlje, kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, za koji postoji konsenzus svih političkih aktera. Izrazili su zahvalnost na činjenici da će nova njemačka Savezna vlada i ostale institucije te zemlje nastaviti dosadašnji kontinuitet podrške Bosni i Hercegovini, posebno njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te evropskom putu - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

VEZANI TEKST - Njemački ministar Roth: Pozivi na otcjepljenje od države i potezi za njeno slabljenje su neprihvatljivi

Komšić i Džaferović su istaknuli da je SR Njemačka mnogo puta dokazala da, kao prijatelj, stoji uz Bosnu i Hercegovinu i da se može računati na njenu podršku.

Ministar Roth potvrdio je kontinuitet podrške Savezne Republike Njemačke suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, koje smatra neupitnim.

- Svako miješanje ili udar na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine imat će snažan odgovor iz SR Njemačke. Sa svoje strane SR Njemačka pružat će i podršku Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima unutar evropskih integracija, na način da se moraju ispuniti svi pristupni kriteriji koje se odnosne na demokratiju, vladavinu prava i zaštitu osnovnih ljudskih prava - navodi se u saopćenju.

U vezi trenutne krizne situacije, ministar Roth je rekao da su na stolu spremne sankcije prema onima koji blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine, te pozvao na što hitniju deblokadu rada državnih institucija BiH, kako bi se nastavili reformski procesi.

- Naglasio je da je Njemačka vlada veoma zainteresovana za nastavak Berlinskog procesa, podcrtavši da je prednost tog procesa inkluzivnost, odnosno uključenje svih zemalja zapadnog Balkana, te da u novoj inicijativi Otvoreni Balkan ne vidi dodatnu vrijednost koja bi je pokazala boljom od dosadašnjeg Berlinskog procesa i evropskih standarda ugrađenih u taj proces.

U tom smislu, postalo je očito da sadašnji politički sistem BiH uspostavljen Dejtonskim sporazumom nije usklađen s evropskim standardima i pristupnim kriterijima. Posebno je istakao kako je Evropska unija zapravo unija vrijednosti, koje BiH treba prihvatiti i ugraditi u svoj sistem - navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Njemački ministar Roth s Turković: Nova koalicija snažno podržava Zapadni Balkan

U tom pogledu, ministar Roth je dodatno naglasio da je potrebno prevazići etničke podjele i zemlju graditi kao državu svih njenih građana, Bosanaca i Hercegovaca, kao građana jedne zemlje.

Poručio je da je u interesu građana BiH i njenog ekonomskog razvoja potreban hitan napredak u provođenju zaostalih reformi neophodnih za nastavak evropskih integracija. Posebno interesovanje je pokazao za perspektivu mladih u Bosni i Hercegovini, naglasivši da se treba odmaći od etničkih podjela i ponuditi mladima jasnu perspektivu za ostanak u zemljiu.

U delegaciji SR Njemačke bio je i član Njemačkog parlamenta (Bundestaga) Adis Ahmetović, te ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Marget Ueber - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.