Kako je saopćeno iz Vlade Hrvatske, teme sastanka obuhvatile su osudu ruske agresije protiv Ukrajine te grubog kršenja međunarodnog prava, stabilnost i sigurnost na jugoistoku Evrope te situaciju u BiH s naglaskom na izmjene Izbornog zakona.

U razgovoru o stanju u Ukrajini, Čović je ponovio kako je stav hrvatskih zvaničnika u BiH u potpunosti usaglašen sa stavovima Evropske unije te da snažno osuđuje rusku agresiju i kršenje državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Plenković je izrazio podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom, koji je žrtva ničim izazvane ruske agresije.

Predstavio je paket mjera Vlade Hrvatske u vezi s pomoći Ukrajini, planom zbrinjavanja izbjeglica, provedbom restriktivnih mjera te daljom opskrbom energentima.

Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u susjedstvu.

Istaknuto je da je sada osobito važno da Evropska unija i međunarodna zajednica daju dodatnu pažnju ostvarenju evropske perspektive zemalja u susjedstvu, naročito Bosne i Hercegovine, čiji evropski put nema alternative.

Govoreći o stanju u BiH, Plenković i Čović istaknuli su da je vrijeme za ozbiljnost, dogovor i poštivanje Dejtonske strukture BiH. Naglašeno je kako je postizanje dogovora o Izbornom zakonu ključno za stabilnost i napredak BiH.

- Pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH da što skorije postignu konačni dogovor o izbornoj reformi. Vrijeme je da se izmijeni dosadašnja praksa narušavanja legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Izmjene Izbornog zakona ključan su korak za funkcionalnost, boljitak i evropsku perspektivu BiH, koju Hrvatska snažno podupire - naglasio je hrvatski premijer Plenković.