open-navfaktor-logo
search
Nastavak dijaloga
Susret kosovskih i srbijanskih čelnika 27. juna u Bijeloj kući
Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije ambasador Richard Grenell saopćio je da će se 27. juna u Bijeloj klući u Washingtonu održati razgovor o dijalogu Kosova i Srbije.
15.06.2020. u 19:52
get url
text

Ambasador Grenell je na svom Twitter nalogu napisao da je dobio potvrdu vlasti Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, kako bi se omogućio sastanak u Bijeloj kući.

Naveo je da će se, ako svaka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status kvo nakon što napuste Washington.

- Kao što stalno ponavljamo, prvo moramo ostvariti napredak u jačanju naših ekonomija. To je fokus. Jedva čekam te diskusije - rekao je Grenell.

Kosovski predsjednik Hašim Tači je, također, putem Twittera pozdravio poziv Sjedinjenih Američkih Država za nastavak dijaloga sa Srbijom.

- Američko vođstvo i podrška uvijek su bili presudni za prosperitetnu budućnost Kosova. Zato pozdravljam poziv za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa pod vođstvom predsjednika Donalda Trumpa i izaslanika Richarda Grenella - napisao je Tači.

Dijalog Kosova i Srbije je prekinut decembra 2018. kada je Vlada Kosova bivšeg premijera Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije. Potom je Vlada Kosova bivšeg premijera Albina Kurtija krajem aprila ove godine ukinula takse, ali uvela recipročne trgovinske mjere Srbiji, tražeći da Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Nova Vlada Avdulaha Hotija početkom juna ukinula je reciprične mjere, čime je otvoren put za nastavak dijaloga. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.