Susret Grabar-Kitarović i Čovića u Zagrebu

objavljeno: 06.02.2018. u 17:40

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. 

Teme susreta bile su nedavna posjeta predsjednice R. Hrvatske Bosni i Hercegovini, te dalji koraci u saradnji dvije države.

- Bilo je govora i o hitnoj izmjeni Izbornog zakona u BiH. Sagovornici su se složili u ocjeni da samo legitimitet predstavljanja stvara osnovu za provedbu osnovnog ustavnog načela konstitutivnosti, te je jasno kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s presudama Ustavnog suda BiH. To se odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Pri tomu treba težiti ostvarivim rješenjima, koja u najboljem slučaju provode, ili makar ne udaljavaju od relevantnih odluka Evropskog suda za ljudska prava – stoji u saopćenju Čovićevog kabineta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Čović informisao je predsjednicu Grabar-Kitarović i o preostalim obavezama BiH na euroatlantskom putu, ali i sljedećim koracima koje je neophodno preduzeti.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ovom je prilikom istakla podršku Republike Hrvatske BiH u procesu evropskih integracija.