open-navfaktor-logo
search
Odluke
Suspendirana hrvatska dipomatkinja Elizabeta Mađarević
Povučena s mjesta prve tajnice hrvatske ambasade u Berlinu nakon što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentirala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel
19.08.2019. u 17:24
get url
text

Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena s mjesta prve tajnice hrvatske ambasade u Berlinu, a Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz, zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentirala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel, piše Jutarnji list. 

Time se ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obvezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inostranstvu. No, odluku o sankciji treba u postupku potvrditi disciplinski sud. To je, kako zasad list neslužbeno saznaje, rezime afere s Elizabetom Mađarević.

Mediji su se o Mađarević raspisali kada je otkriveno da je na svom Facebook profilu 8. avgusta  uz tri fotografije s ljetovanja napisala sljedeće riječi:

"Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani kako je bilo samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebao biti dobar oglas za ljetovanja. Čovjek bi pomislio da to više nije moguće, ali na svu sreću je."

Kada je prenesena vijest o spomenutoj objavi na Facebooku navedeno je i da je Mađarević i prije toga na društvenim mrežama iznosila rasističke, ksenofobne i homofobne sadržaje te da je u svojim objavama prozivala njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.