Uhapšen je i jedan bivši policijski službenik te građanin iz Aranđelovca, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Navedene osobe osumnjičene su da su u dužem periodu krijumčarila velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje EU-a, a potom novac stečen prodajom kokaina transportovali iz EU-a u Srbiju i Crnu Goru.

Osumnjičeni policijski službenik Uprave kriminalističke policije čiji su inicijali D. J. je zloupotrebljavajući službeni položaj, vršio provjere kroz baze podataka MUP-a Srbije, pribavljao podatke o istragama koje vodi ova uprava i povjerljive podatke neovlašteno saopćavao ostalim članovima kriminalne grupe.

On je osumnjičen i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a dio novca ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU.

Njegova supruga, pripadnica BIA-je, čiji su inicijali također D. J., zloupotrebljavajući službeni položaj, provjerama kroz baze podataka BIA-je, pribavljala je podatke o istragama koje vodi BIA i povjerljive podatke neovlašteno saopćavala ostalim članovima ove kriminalne grupe.

Bivši policijski službenik čiji su inicijali K. M., sumnjiči se da je učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU i prikupljanju novca od prodate opojne droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru.

Dio novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Građanin iz Aranđelovca, čiji su inicijali Ž. F. je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu novac od prodaje kokaina transportovao iz EU u Srbiju i Crnu Goru.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da policija čisti svoje redove i da neće stati.

- Nema veće izdaje, ni lošijeg čoveka od policajca koji radi za kriminalce i prodaje informacije, pa i život svojih kolega. Ovi ljudi su sramota i MUP-a i BIA-e, a oni koji su ih pohapsili su ponos. MUP će svoje redove očistiti, neka i svi ostali pođu za našim primjerom - poručio je Vulin.

Osumnjičenima je, prema nalogu Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, određeno zadržavanje do 48 časova.

Oni su osumnjičeni za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, a policijski službenik D.J. i pripadnica BIA D.J. i zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i odavanje tajnosti podataka.

Akciju su sproveli pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA.