open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Supruga osumnjičenog ISIL-ovca Muradifa Hamzibegovića: Određen pritvor Seni Hamzabegović
Sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući o žalbi Tužilaštva BiH izjavljenoj na rješenje Suda BiH od 13.5.2021. godine u predmetu Sena Hamzabegović, kojim je odbijen prijedlog za određivanje mjere pritvora osumnjičenoj, dana 17.5.2021. godine donio rješenje kojim je uvažena žalba Tužilaštva BiH, pa je prvostepeno rješenje preinačeno na način da je prema osumnjičenoj Seni Hamzabegović određena mjera pritvora.
20.05.2021. u 09:54
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA na Tuzlanskom aerodromu uhapsila suprugu osumnjičenog ISIL-ovca Muradifa Hamzabegovića

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana od dana hapšenja, odnosno do 17.6.2021. godine, a određen je zbog opasnosti od bjekstva te zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od 5 godina ili teža kazna.

Sena Hamzabegović osumnjičena je da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su Hamzibegović na Međunarodnom aerodromu Tuzla 12. maja. Sena Hamzabegović je supruga Muradifa Hamzabegovića, zvanog Hamzabeg, osumnjičenog za ratovanje u Siriji, koji se prema dostupnim podacima i dalje nalazi u toj zemlji.

Ona se sumnjiči da je u najmanje dva navrata slala novac suprugu u Siriju, a koji se prema informacijama istražnih organa, od 2013. godine bavio prevoženjem budućih boraca ISIL-a iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju kombijem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.