open-navfaktor-logo
search
Reuters
Suprotno Putinovoj retorici: Diplomatski izvori tvrde da Rusija priprema teren za spašavanje obraza
Rusija će se fokusirati na "oslobađanje" istočnog ukrajinskog regiona Donbasa nakon što su "uglavnom završili sa prvom fazom" svoje vojne operacije, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane danas.
25.03.2022. u 19:30
get url
text

Ministarstvo tvrdi da separatisti koje podržava Rusija kontroliraju 93 posto Luganska i 54 posto Donjecka - dvije oblasti koje čine Donbas.

- Glavni ciljevi prve faze operacije generalno su ostvareni - rekao je Sergej Rudskoj, načelnik Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba, prenio je Reuters.

On je dodao da je borbeni potencijal oružanih snaga Ukrajine značajno umanjen, "što nam omogućava da naše osnovne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja – oslobođenje Donbasa".

Ipak, takve izjave su u direktnoj kontradikciji s ciljevima koje je na početku invazije iznio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Njegove izjave tada su sugerirale da je cilj invazije promjena režima u Kijevu, odnosno potpuno zauzimanje Ukrajine.

Visoki diplomatski izvor za Reuters današnje je izjave iz Moskve opisao kao "potez kojim Rusija želi spasiti obraz i pripremiti javnost za smirivanje situacije".

Izvor je Reutersovom dopisniku Philu Stewartu rekao da su prvobitni ciljevi Rusije "bili puno veći od Donbasa, što je za posljedicu imalo da su nepripremljene ruske snage podijeljene u loše koordiniranim napadima na više fronti".

- Očekivali smo mogućnost da će Rusi fokusirati svoje snage samo na Donbas, ali sve dok Putinova retorika ostaje maksimalistička, moramo pričekati da vidimo dokaze za to na terenu - dodao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.