open-navfaktor-logo
search
21. godišnjica osnivanja
Supervizor Scanlan: Brčko se nalazi na raskršću s ulaskom u treću dekadu
Supervizor za Brčko Michael Scanlan uputio je čestitku svim građanima i građankama Brčkog povodom 21. godišnjice osnivanja Distrikta.
07.03.2021. u 13:34
get url
text

Scanlan je naveo kako s ulaskom u svoju treću dekadu, Brčko se nalazi na raskršću. 

- Prethodna dekada bila je žalostan period tokom kojeg su loše provođenje vlasti, zloupotrebe javnih sredstava i izabrani zvaničnici, koji su svoje lične interese stavljali ispred dobrobiti zajednice, uništili nadu i šanse Distrikta - naveo je Scanlan, te nastavio:

- Organi vlasti izabrani 15. novembra obavezali su se da će krenuti u novo doba propisnog vršenja vlasti u Distriktu, čime će se osigurati transparentno i disciplinovano trošenje budžetskih sredstava, poslovno okruženje koje pogoduje investitorima i razvoj infrastrukture koja će omogućiti ekonomski rast. Svi ovi elementi zajedno će osigurati da Brčko distrikt u kratkom roku postane takva zajednica kakva svi znamo da može biti i koju njeni građani nikada ne bi pomišljali da napuste.

Rekao je kako će se krajem ovog mjeseca vidjeti da li se Brčko vratilo na pravi put.

- Spisak refomi je jasan, a vaši izabrani zvaničnici znaju šta tačno treba uraditi. Njihovi potezi će odlučivati da li će u Distriktu početi ovaj period ekonomskog rasta i kvalitetnijeg života. Njihovi potezi, a ne njihove riječi, su ono što će odrediti da li će se to zaista desiti. Modernizacija luke, novi funkcionalni most i specijani koeficijent mogući su zahvaljujući podršci međunarodne zajednice, uključujući i instituciju koju ja predstavljam. No, usvajanje potrebnih pratećih transparentnijih mjera sadržanih u novom Zakonu o sukobu interesa, reformu načina zapošljavanja u javnom sektoru, jaču financijsku kontrolu financijskog poslovanja javnih preduzeća i ispravljanje netransparentnih zakona donesenih po hitnom postupku tokom prethodnog mandata mogu osigurati isključivo izabrani zvaničnici Distrikta. Da bi međunarodna zajednica i dalje ostala angažovana, Brčko mora ispuniti svoje obaveze tokom ovog mjeseca, ove godine i cijelog ovog mandata - rekao je Scanlan. 

Stoga je važno da glasanje u Skupštini, kojim će se potvrditi da Brčko ispunjava svoje obaveze, bude pojedinačno glasanje, kako to omogućava procedura. Za očekivati je da se takav pristup zauzme ovog mjeseca prilikom glasanja o usvajanju teksta Zakona o sukobu interesa, usklađenog  s evropskim standardima, koji je usvojen na Vladi 3. marta.

- Vrijeme je da zvaničnici Brčko distrikta sada pošalju nedvosmislenu poruku da je dekada koju su obilježili vlastiti interesi, zapošljavanje koje je zavisilo od veza i stranačke pripadnosti, slabljenje kvaliteta javnih usluga, politički motivisano blokiranje razvoja infrastrukture i egzodus poslovnih subjekata, kao i mladih ljudi iz Brčkog, završena. Ukoliko zvaničnici Brčkog ispravno postupe, građani Brčkog će imati istinski razlog da se svakog 8. marta okupljaju s generacijama koje dolaze kako bi s njima podijelili radost i sreću što žive u Brčko distriktu. Međutim, tu svi građani moraju biti dio promjene, baš kao što su bili aktivni u provođenju mjera za prevazilaženje koronavirusa. A uspjeh je moguć u oba slučaja ako svi urade svoj dio posla - rekao je Scanlan. 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.