open-navfaktor-logo
search
Velika opasnost
Supertajfun ide ka Japanu, zatražena evakuacija 330.000 ljudi
Japanska meteorološka agencija pozvala je danas na evakuaciju stanovnika koji žive u dijelovima južnog ostrva Kyushua uoči dolaska snažnog tajfuna koji bi, kad u nedjelju zahvati to područje, mogao donijeti toliko kiše da će visina vode dosezati i do pola metra.
17.09.2022. u 14:59
get url
text
Supertajfun ide ka Japanu

Tajfun Nanmadol, koji je Zajednički centar američke mornarice za upozorenje na opasne tajfune klasificirao kao supertajfun, mogao bi postati najrazornija tropska oluja koja je pogodila Japan u posljednjih nekoliko decenija.

Japanska meteorološka agencija objavila je da bi već večeras mogla izdati "posebno upozorenje" za prefekturu Kagoshima i ostale dijelove Kyushua, najjužnijeg glavnog japanskog ostrva.

U objavi stoji da u regijama postoji mogućnost visokih valova i vrlo obilnih kiša.

- Postoje rizici od neviđenih oluja, visokih talasa, olujnih udara i rekordnih padavina - rekao je novinarima Ryuta Kurora, šef jedinice za prognoze Japanske meteorološke agencije, prenosi Phys.

Dodao je da će vjetar biti toliko jak da bi se neke kuće mogle srušiti. Upozorio je na poplave i klizišta.

- Uputa za evakuaciju - četvrti nivo na skali od pet nivoa - već je na snazi ​​za 330.000 ljudi u Kagošimi, a vlasti su pozvale ljude da se presele u skloništa ili alternativni smještaj prije nego što je upućen poziv najvišeg nivoa - kazao je.

Željeznička kompanija Kyushu Railway Co. već je počela ukidati neke željezničke linije prije veće obustave koja će vjerojatno uslijediti u nedjelju. Domaći mediji pišu da su u južnoj japanskoj regiji zasad otkazani deseci vikend letova.

Predviđa se da bi oluja, po snazi ​​jednaka uraganu klase 5 u Atlantskom okeanu, trebala skrenuti prema istoku i u utorak preći preko Tokija prije nego što se u srijedu premjesti na područje okeana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.