open-navfaktor-logo
search
O čemu se radi
Sumnjive kutije sa glasačkim materijalom nisu prošle KDZ kontrolu
Dvije kutije sa glasačkim paketima nisu prošle KDZ kontrolu u Glavnom centru za brojanje glasova zbog prisustva metala
02.10.2018. u 16:07
get url
text

U Glavni centar za brojanje glasova u Sarajevu danas su došli prvi glasački paketi. Međutim, dvije kutije sa glasačkim paketima nisu prošle KDZ kontrolu zbog prisustva metala, te ih je policija zadržala na ulazu u Centar. Ove kutije će prenoćiti pred ulazom jer Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici nije donijela nikakvu odluku o daljem postupanju sa njima.

Kako se moglo čuti na sjednici, ove kutije su došle putem firme Brza pošta Mostar u poštanski pretinac CIK-a. U CIK-u ne znaju da li se u kutijama nalaze paketi koji nisu uručeni biračima koji glasaju putem pošte ili glasovi tih birača.

S obzirom da kutije zbog veličine nisu mogle proći kroz rentgen aparat, morat će biti otvorene kako bi se vidjelo zbog čega nisu prošle KDZ kontrolu.

Članovi CIK-a su na današnjoj sjednici raspravljali o mogućoj proceduri otvaranja ovih kutija. Bilo je prijedloga da se to obavi zajedno sa policijom, da se popiše šta se tačno nalazi u kutijama, uključujući i nazive država iz kojih su poslani birački paketi, te da se napravi video zapis otvaranja. Međutim, donošenje odluke odgođeno je za sutra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.