Sumeja je dobila ospice (morbili). Riječ je o virusnoj infekciji, koja kod odraslih može davati vrlo ozbiljnu kliničku sliku.

Podsjetimo, Đidić vodi višemjesečnu borbu sa nadležnim vlastima u SBK kako bi primila vakcine koje su joj kao transplantiranoj osobi nužno potrebne kako bi se zaštitilo njeno zdravlje.

Po nalazu Klinike za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), sa vakcinacijom se trebalo početi godinu nakon transplantacije, odnosno u julu 2021. te osigurati kontinuirana vakcinacija do potpune zaštite. No to se nije dogodilo, pa Sumeja ni danas, dvije godine nakon transplantacije, nije primila nijednu od tri potrebne vakcine.

VEZANI TEKST - Nakon transplantacije koštane srži: Sumeja Đidić do sada je trebala primiti tri zaštitne vakcine, a nije nijednu

A da jeste, kako kaže, ne bi se zarazila morbilama ili možda i bi, ali se ne bi brinula kakav će ishod biti.

- Starije osobe teže podnose ovu bolest, koja može završiti i kobno, a pogotovo ja koja sam transplantirana - govori Sumeja.

Kaže kako je od sina, koji ide u vrtić, dobila ospice.

- Njemu je zaraza prošla, ali je prešla na mene. Karakterističan osip je po cijelom tijelu, čak i po ustima. Strašno se bojim kako će se bolest dalje odvijati. Jučer sam zvala Dom zdravlja u Vitezu, gdje mi je rečeno da ne dolazim, jedino ako dođe do komplikacije bolesti. Danas sam opet nazvala i pitala - ko će biti kriv ako mi se nešto dogodi? Odgovoreno mi je da sutra dođem kod direktorice Doma zdravlja dr. Ane Šimunović, koju sam zvala, ali mi je rečeno da je na sastanku. Pokušala sam doći i do glavne sestre, ali se ne javlja. Ne znam kakvi smo to ljudi koji dozvoljavamo da se transplantirana osoba dvije godine bori za zdravstvene usluge koje joj zakonom pripadaju. Šta da radim ako mi se u noći stanje zakomplicira, a niko mi sada ne može ni dati vakcine jer sam zaražena. Znaju ljekari bolje od mene da su te vakcine bile namijenjene upravo zbog ovakvih i sličnih stanja – ispričala nam je razoračano Sumeja Đidić.