Sarajevo

Sullivan poručio: Priča o secesiji i trećem entitetu narušava Dejtonski sporazum

Objavljeno: 17.12.2018. u 16:19 Autor: N. Pobrić

Cilj moje posjete je da političkim liderima i građanima BiH kažem da SAD i dalje ostaju opredijeljene zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Podržavamo euroatlantske integracije, kazao je zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan na konferenciji za medije u Američkoj ambasadi u Sarajevu

Prema Sullivanovim riječima, poklušaji da se podrivaju državne institucije, retorika o secesiji i formiranju trećeg entiteta narušavaju Dejtonski mirovni sporazum te predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije.

- Ne želim potcijeniti izazove u formiranju vlasti, ali sada je vrijeme za lidere da istupe i pokažu hrabrost i odgovornost za donošenje teških odluka, prihvatanje kompromisa i napredovanja. Kada vlast bude formirana, apeliram na vlasti da promoviraju politike koje će dati više šansi građanima za uspjeh i prosperitet te da poduzmu neophodne reforme za omogućavanje integracije u NATO i EU.  Neuspjeh u provedbama neophodnih reformi, da bi vlast bila funkcionalnija, efikasnija i odgovornija, blokirali su napredak ove zemlje. To se odnosi i na nespremnost da se isprave loše stvari, poput diskriminatorskih etničkih kriterija, koji sprečavaju kandidiranje nekih građana BiH za neke javne funkcije. Komšije BiH napreduju. Niko ne želi vidjeti BiH kako zaostaje za komšijama - rekao je Sullivan.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a je poručio da će se ta zemlja, skupa sa partnerima, obračunati sa onima koji podrivaju ove principe. Sa zvaničnicima iz BiH SAD namjeravaju sarađivati u borbi protiv vanjskih sila koje "aktivno nastoje učiniti BiH ranjivijom po pitanju unutarnje stabilnosti". On je dodao da su tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH ranije danas predstavnici vlade SAD-a iskazali nezadovoljstvo zbog prisutne zapaljive retorike podjela.

- Apeliram na više kooperativnosti da bi ova zemlja napredovala. Apeliram sve građane BiH da prioritet daju, ne zaštiti etničkih privilegija koje ih odvajaju jedne od drugih, nego promoviranju politika koje otvaraju nova radna mjesta, daju im veće šanse, integrirani obrazovni sistem i prosperitet. Etničke podjele kreiraju politički lideri kako bi ostali na vlasti. Ako postoji išta oko čega treba da se ujedine svi građani BiH, to je želja da okončaju široko rasprostranjenu korupciju koja iscrpljuje bogatstvo ove zemlje i tjera mlade ljude iz ove zemlje da idu vani. SAD su privržene BiH, Dejtonskom mirovnom sporazumu, euroatlantskom putu i vladavini prava. Reagirat ćemo čvrsto na svaku prijetnju stabilnosti BiH. Odlazim odavdje posvećen budućnosti ove zemlje i siguran, više nego ikada, u našu sposobnost da radimo zajedno na tom cilju - naglasio je zamjenik američkog državnog sekretara.

Istaknuo je zasluge američke ambasadorice Maureen Cormack. Govoreći o odnosu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, sa kojim se rukovao tokom današnjeg sastanka, Sullivan je kazao da je to uradio jer poštuje instituciju Predsjedništva BiH, demokratiju i volju naroda.

- Na osnovu toga sam i razgovarao sa gospodinom Dodikom. To neće promijeniti činjenicu da je Dodik pod sankcijama - naglasio je on.

Dodao je da je cilj njegove posjete zapravo da prenese poruku da su SAD posvećene BiH.

- SAD sa entuzijazmom podržava odluku vlasti BiH da zemlja napreduje ka članstvu u NATO savezu. Iskazao sam taj stav na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH. SAD podržava odluku koju su vlasti u BiH donijele da zemlja ide ka članstvu u NATO-u. Također podržavamo odluku da zemlja ide ka članstvu u EU. Međutim, moj interes je NATO. SAD su osnivači NATO-a i mi odluku vlasti BiH da zemlja ide u NATO smatramo ozbiljnom i sarađivat ćemo sa vlastima na provedbi obaveza na tom putu.

Kada je riječ o mogućnosti uplitanja stranih sila u BiH, Sullivan je naglasio da SAD poštuje suverenitet BiH te da to očekuju i od drugih. 

- Odluka je vlasti BiH da idu ka članstvu u NATO-u i EU. SAD podržava te odluke. Ne želimo da bilo koja zemlja se miješa u rad vlasti BiH - poručio je Sullivan.

Sullivan je podsjetio da su vlasti u BiH usvojile Zakon o odbrani BiH, kojim je definiran i put ka članstvu u NATO-u, što se, dodao je, reflektiralo i na Strategiju o vanjskoj politici BiH, koju je Predsjedništvo BiH usvojilo ove godine.

- Smatramo da je članstvo u NATO-u i EU ono što je ispravno, ne samo kada je sigurnost u pitanju već i ekonomski razvoj zemlje - pojasnio je Sullivan.

Naveo je kako je isključiva tema današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH bila put BiH ka EU te, što je za SAD naročito važno, put ka NATO-u.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije