open-navfaktor-logo
search
Podržao inicijativu
Suljević pitao Nenadića: Da li ste za to da se građanima podijele vaučeri od 20 KM za ugostiteljske objekte
Zastupnik Samir Suljević na današnjoj Skupštini Kantona Sarajevo podržao je inicijativu da se građanima KS dodijele vaučeri u iznosu od 20 KM koje bi mogli potrošiti u ugostiteljskim objektima.
16.06.2020. u 11:38
get url
text

- Ovo je jedan od načina da stimulišemo potrošnju, a da u isto vrijeme damo svojevrsnu nagradu građanima KS koji su zaista bili disciplinovani tokom pandemije. Pandemija je ostavila devastirajuće posljedice na našu ekonomiju, naročito na segmente kao što su ugostiteljstvo, turizam i uslužne djelatnosti kojima je u većini slučajeva bio zabranjen rad - kazao je Suljević.

Dodao je da, nakon što su ponovo počeli sa radom, ugostiteljstvo radi sa oko 15 do 30 posto kapaciteta u odnosu na vrijeme pred korona-period.

- U KS postoji više od tri hiljade ugostiteljskih objekata koji zapošljavaju oko 15 do 20 hiljada ljudi direktno, a indirektno i do 70 hiljada. S druge strane, građani KS su se ponašali krajnje ozbiljno pa smo izbjegli najcrnje scenarije i prizore koje smo gledali u Italiji. Ovo nije jedini način stuimuliranja ekonomije, ali jeste vrsta kratkoročne mjere - poručio je Suljević, zatraživši od premijera Maria Nenadića da se i on izjasni o ovoj inicijativi. 

Fondacija Sarajevo Navigator (FSN) u ime turističko-ugostiteljske privrede i građana premijeru i Vladi Kantona Sarajevo (KS) podnijela je ranije "Inicijativu za unapređenje standarda građana i podršku ugostiteljsko-turističkom sektoru Kantona Sarajevo – vaučer za potrošnju u ugostiteljstvu od 20 KM za svakog građanina/građanku Kantona Sarajevo".

Sa sviješću kako je uslužni, posebno turističko-ugostiteljski sektor, na kojem dobrim dijelom i počiva privreda KS, devastiran pandemijom COVID-19, predsjednica FSN Nataša Musa, u ime Upravnog odbora Fondacije, predložila je da KS svim građanima, onima sa registrovanim prebivalištem u KS, izda vaučere za potrošnju u ugostiteljstvu na prostoru KS u iznosu od 20 KM, koji bi mogli biti korišteni do kraja ljeta 2020.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.