open-navfaktor-logo
search
Burno na Twitteru
Suljagić: Tužilaštvu BiH možemo zahvaliti što četnici oštre noževe u istočnoj Bosni, Tegeltija stao u odbranu Tadić
Članovi Udruženja Istočna alternativa Republike Srpske, postavljanjem rođendanskih postera osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji su rođeni 12. marta, izazvali su uznemirenje Bošnjaka u Bratuncu i Srebrenici.  
08.03.2021. u 09:52
get url
text

Poznat po veličanju osuđenih ratnih zločinaca i negiranju genocida, predsjednik Udruženja Vojin Pavlović poželio je je zločincu Mladiću "brz oporavak i skori dolazak u Republiku Srpsku", dok je Dodiku poželio da "istraje na otcjepljenju RS-a i spajanju matičnoj Republici Srbiji".

Ovaj potez naišao je na oštru osudu. 

VEZANI TEKST - "Čega se pametan stidi, budala se ponosi": U centru Bratunca baner posvećen Dodiku i Mladiću

Iz SDA Bratunac pozvali su nadležne institucije da istraže ovaj incident koji ima za cilj širenje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti u Bratuncu, ali i šire.

- Pitamo se šta još treba da se desi pa da visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Možda novi logori, novi progoni i to bi očito bilo malo nekima da se probude i shvate šta se dešava ili su oni svjesni, a samo se prave da ne vide i ne znaju - poručili su iz SDA Bratunac. 

Reagirao je i potpredsjednik RS-a Ramiz Salikić, koji je rekao da je veličanje ratnih zločinaca u ovom bh. entitetu posljedica nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti.

Najoštriji je bio direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić koji je direktno prozvao glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, uz komentar "da za nju ovo nije krivično djelo izazivanja mržnje. SIPA će nastaviti da hapsi u 4 gradske općine Sarajeva - kazao je Suljagić. 

No, nije se zadržao samo na tom komentaru. Ono što je naknadno napisao na Twitteru, izgleda je razljutilo novopečenog Dodikovog savjetnika, nekadašnjeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, kog su za mandata na toj poziciji kontinuirano pratile afere. 

- I to što četnici u istočnoj Bosni oštre noževe otvoreno imamo zahvaliti Tužilaštvu BiH i Gordani Tadić, koji su zauzeti pravosudnim etničkim čišćenjem u Sarajevu - poručio je Suljagić, na što mu je Tegeltija odgovorio: 

- Ovakvo neuvijeno, radikalno, ratnohuščkačko širenje straha, panike i mržnje prema srpskom narodu od direktora Memorijalnog centra Srebrenica, čovjeka iza koga bezrezervno stoji čitavo političko Sarajevo, govori više o održivosti BiH od svih srpskih političara zajedno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.