open-navfaktor-logo
search
Neće odustati nikad
Suljagić: Ne prođe ni jedna komemoracija genocida da je policija RS-a ili BIA ne pokušaju ugroziti
"Ne mogu govoriti o detaljima, ali naša javnost treba da zna da ne prođe ni jedna komemoracija genocida da policija bosanskih Srba ili BIA ne pokušaju ugroziti njeno održavanje ili diskreditirati institucije uključene u njeno održavanje".
21.06.2022. u 19:51
get url
text

Napisao je ovo danas direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić na Twitteru.

- Neće odustati nikad. Nećemo ni mi - dodao je Suljagić u tvitu.

 

Suljagić je ovo napisao vjerovatno kao reakciju na objavu dokumenta, koji se jučer pojavio u medijima, a koji je označen kao službena zabilješka MUP-a RS-a.

VEZANI TEKST - Ko podmeće laži o neredima na "Maršu mira": Rijaset Islamske zajednice u BiH demantirao MUP RS-a

U njoj se navodi da je "prema prikupljenim operativnim saznanjima, grupa ekstremno orijentiranih osoba sa teritorije Bužima planira da dana 9. jula 2022. godine u mjestu Liplje, grad Zvornik, prilikom obilježavanja vjerskog praznika Bajrama izazove nerede sa lokalnim stanovništvom srpske nacionalnosti, te izazove reakciju policijskih službenika MUP-a RS-a koja bi bila prikazana kao zloupotreba sile prema bošnjačkom stanovništvu. Navedenog dana u mjestu Liplje, grad Zvornik, na bajramskoj molitvi trebao bi biti prisutan i reis IZ BiH Husein-ef. Kavazović te učesnici prethodno pomenutog "Marša mira".

Tim povodom oglasili su se i iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, istaknuvši da se centralna bajramska svečanost povodom Kurban-bajrama, kojoj prisustvuje reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prema ustaljenoj praksi održava se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Također su reagirali i pojedini zvaničnici koji se u njoj pominju, ocijenivši da se, između ostalog, ovakvim dokumentima insisnuira namjera Bošnjaka da izazivaju nerede, što nije prvi put.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.